Vi ändras inte bara för att vi korsar en gräns

Vi växte upp fullständigt fria. Mina systrar, kompisar och jag.

Mamma tjänade mest i familjen, pappa bakade godast havreflarn. Jag spelade fotboll och ville bli journalist.

Världen låg som en öppen famn, vi tjejer cyklade överallt, självständiga, orädda. Om kvällarna ner till uteställena vid stranden. Vind i det tuperade håret, horisonten i blick.

I Fajansskogen fanns en blottare, på skolgympan snuskade sig killarna ibland. Vi levde och lever inte i ett perfekt svenskt samhälle. Men det var redan på 1980-talet, i ett internationellt perspektiv, modernt, sekulariserat och mycket jämställt.

En gång när jag kom i kort kjol stannade en raggarbil, en kille ropade: ”Får jag göra dig till kvinna?!”:

Jag skrek kaxigt tillbaka: ”Kom igen när du blivit man!”.

Hans polare och mina väninnor bröt ihop av skratt. 

Så var det. Så ska det vara även för mina döttrar. Om detta får vi inte kompromissa.

Jag tror på möten mellan kulturer. Men den som av naivitet, eller missriktad omtanke, inte vill se utmaningarna i dessa möten sviker. Sverige rankas fjärde bäst i världen på jämställdhet. Det innebär inte att inga svenska män kan misshandla, våldta eller tafsa. Lika självklart har inte alla män som kommer hit en dålig kvinnosyn.

Men att inte våga se utmaningen i att integrera män från länder som Afghanistan, rankat näst sämst i världen på jämställdhet. efter Jemen, kan få allvarliga konsekvenser. Vi måste också diskutera och hantera det mansöverskott, den obalans, som uppstått. Vem ska de älska och bli älskade av, alla dessa män? Eller bara ligga med?

Vi formas av vår uppväxt och omvärld. Stefan Löfven eller Jan Björklund skulle inte ta sig två nya fruar eller sätta på dessa burka, om de flyttade till Afghanistan. Att bara korsa en gräns ändrar oss inte i ett slag.

Utbildning i jämställdhet och svenska värderingar bör därför finnas från dag ett. Man kan inte plocka russinen ur demokratins kaka. Flyr man till frihet och trygghet ska man veta att det gäller även kvinnor. Infödda och alla dem som sökt sig hit, undan patriarkalt förtryck.

Bara så kan vi skapa ett hållbart samhälle, för alla.

Följ ämnen i artikeln