Så är Trump i verkligheten

WASHINGTON. Nu har jag upplevt honom på riktigt, den amerikanske presidenten.

Det var ett spektakel. Men inte oangenämt.

Det började redan i Ovala rummet som verkligen är väldigt ovalt och dessutom större än man tror.

President Donald Trump var däremot lite mindre än vad åtminstone jag föreställt mig när han satt bredvid statsminister Stefan Löfven på officiellt besök i Vita huset.

De satt i de bulliga fåtöljerna framför öppna spisen man sett hundra gånger på bild och skulle fotograferas innan de inledde sitt möte.

Men Donald Trump var på mycket gott humör så det blev inte bara fotografering. Han svarade dessutom på frågor vilket sades vara mycket ovanligt. Enligt programmet skulle frågorna vänta till presskonferensen efter mötet.

Den amerikanske presidenten bedyrade upprepade gånger vilken god vän Sverige är till USA. Till slut trodde man nästan att det var den enda vän USA har i världen.

– Sverige är en kär vän och en mycket kompetent vän, sade han bland annat.

Liksom att ”Sverige är ett bra land och en bra allierad”, ”Sverige är inte stort land men mycket skarpt”, ”Våra relationer har aldrig varit bättre” och ”Det här är bara början”.

Stefan Löfven såg närmast förundrad ut och det är begripligt. Det var liksom för mycket. Men Trump har ju inte direkt gjort sig känd för måttlighet.

Syftet med mötet var ju inte heller att ösa älskvärdheter över varandra utan att prata om ekonomi och säkerhet.

I ekonomifacket hamnade den just nu mest brännande frågan i relationerna mellan USA och EU och därmed Sverige, nämligen de höjda ståltullar som president Trump ska lägga fram i detalj i morgon, torsdag.

Sverige liksom EU är kraftigt emot men vill undvika ett storskaligt handelskrig som tullarna i värsta fall kan leda till.

Det var tydligt att Stefan Löfven, som i det här fallet även representerar EU, som har gemensam handelspolitik, i det längsta vill undvika en storkonflikt.

Han sade att EU och USA måste sätta sig ner och tala om problemet och att det är Kina som står för överproduktionen av stål, inte EU. Men enligt Trump är USA kraftigt missgynnat av EU och det måste det också gå att tala om, tyckte Löfven.

Fredsinviten accepterades inte av Trump. Men han kastade den inte heller i papperskorgen. Fortsättning lär följa.

Det verkar ha varit mötets mest konkreta resultat. I övrigt försäkrade både Stefan Löfven och Donald Trump att de redan goda relationerna mellan USA och Sverige ytterligare hade stärkts. Oklart hur.

Så över till den fråga alla vill ha svar på, hur ä r Donald Trump. Egentligen.

Hans impulskontroll har ifrågasatts. Under presskonferensen efter mötet slog presidenten fast att handelskrig inte är så dåliga och att han tycker om konflikter.

Det krävs väldigt mycket för att man ska ignorera den amerikanske presidenten, oavsett vem hen är. Men Trump verkar vilja lägga på ett extra kol för att det ska spraka ännu mer. Det lyckades inte i går trots ovanstående exempel.

Men han är också engagerad och verkar genuint orolig över det urgamla och jättestora underskottet i USA:s handel med omvärlden liksom över tillståndet i landets stapplande stålindustri.

Underskottet uppgår enligt Trump till 800 miljarder dollar och så kan det givetvis inte fortsätta. Det kan man hålla med om och det är det ljuset man, enligt Trump, ska se ståltullarna.

Trump citerade också en okänd filosof och sade ”att ett land som inte har en stålindustri är inte ett land” och hävdade att det var viktigt för USA, inte minst för ”arbetarna” att stålindustrin blir kvar.

Concerned, skulle amerikanarna nog kalla det. Bekymrad, säger vi.

Men presidenten visade också prov på en elegant syrlighet långt från den råbarkade stilen i hans tweets.

En svensk reporter inledde sin fråga med att slå fast att Sverige har en ambassad i Nord-Korea. Den är världskänd, säger världskänd, eftersom det är en av få och för att Sverige dessutom fungerar som skyddsmakt åt USA (som har åtskilliga konflikter med just Nord-Korea).

– Tack för att du påpekade det, sade Trump och lät ämnet falla som en sten.

Hungrande efter uppmärksamhet. Engagerad. Och inte lika bufflig som man kan tro.

Sådan är Donald Trump. I alla fall i går.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.