Radikalerna håller alla bögar gisslan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Har man penis utan att gilla flickor blir det jobbigt. Det finns så många fördomar.

Häromdagen skrev en journalist om en bög som råkar sitta i styrelsen för kristdemokratisk ungdom.

Jag skulle tro att han sitter där därför att han är kristdemokrat. Varför annars? Musiken? Drogerna? Det vilda partajandet?

Nej, killen är nog kristdemokrat helt enkelt.

Men den förklaringen funkar inte, förstod man. Folk med penis som inte gillar flickor kan inte gilla kd heller. De bara inte kan det. Det är ett brott mot homokulturen.

Homokulturen. En kultur. One size fits all. Det har blivit så nu, när radikaler håller alla bögar gisslan.

Radikaler tar alltid gisslan. De vill ha en grupp de kan gömma sig bakom. En grupp de kan låtsas tala för. En grupp som kan vara offer, så att alla som inte delar kidnapparnas ideologi kan utmålas som hatare av de kidnappade. Är man inte radikal är man homofob.

Håll käften, heter det argumentet på svenska.

Råkar man tillhöra de kidnappade är det trist. Då får man inte vara en individ. Radikalerna förväntar sig att man lever upp till deras ideal.

Det innebär inte bara att man inte kan gilla kd. Det innebär att man ska vara modefixerad. Att man ska vara exhibitionist. Man ska knulla runt. Man ska vilja konsumera lyx och bara bry sig om njutning. Man ska gilla att dansa till gammal disco. Man ska älska schlagerfestivalen. Vara konstnärlig.

Och mycket annat.

Annars är man inte en god representant för homokulturen, utan en svikarbög. En klassförrädare.

Så funkar det i huvudet på en kolumnist jag läste i någon tidning i förrgår. Hon skrev att hon ville ha tre barn. Två flickor och "en son som är bög".

Jag förstår vad hon vill ha. En liten lydig representant för sin radikalism. En människa som är ett medel i hennes ideologiska kamp.

Jag hoppas verkligen att hon får sin bög.

Och jag hoppas att det blir en riktig dynamitard mot fördomar.

Jag hoppas att det blir en av alla de bögar som är något oglamoröst som kommunala tjänstemän, som handlar på Kapp-Ahl, som är sparsam och flitig och avskyr att dansa, som vill ha sitt privatliv privat och som inte känner större lust än någon annan att klä av sig halvnaken och hänga på sig kedjor, läder och strutsfjädrar bara för att det är Pridefestival. En av alla bögar som gillar falukorv och stuvade makaroner. Som läser Teknikens Värld och vill bygga en gillestuga. Som föredrar Bingolotto framför dragshow. Som kanske till och med gillar kd.

Kort sagt, någon med mod att stå emot förväntningarna på honom att vara snöplog för radikaler, bara för att han råkar vara bög.

Det skulle vara nyttigt för hans fördomsfulla mamma och hennes polare.

Sista ordet Johan Hakelius

Följ ämnen i artikeln