Är republikanerna smarta väljer de Haley i stället för Trump

COLUMBIA, SOUTH CAROLINA. Om republikanerna är smarta väljer de Nikki Haley som sin presidentkandidat i stället för Donald Trump.

Av det enkla skälet att Haley har bättre förutsättningar för att slå Biden än Trump har.

Amerikanska opinionsmätningar långt före presidentvalet är visserligen notoriskt opålitliga men ett antal av dem visar att Nikki Haley skulle slå Biden med bred marginal ifall hon skulle ställas mot presidenten i november.

Bland annat en mätning från The Hill/Decision Desk HQ och en annan från CNN.

Den förra redovisar i februari ett nationellt snitt av alla mätningar där Haley leder med två procent i en match mot Biden. CNN:s enstaka mätning från februari ger henne 13 procentenheters försprång.

Men lika mycket som opinionsmätningarna baserar jag min uppfattning på att ha sett Haley framträda i valrörelsen och hur hon bemöts av de konservativa väljarna.

Hon är en smart och välartikulerad kandidat. Det märks väldigt tydligt att hon är minst 25 år yngre än både Biden och Trump.

I en valrörelse där då snart 82-årige Biden ställdes mot Haley, 52 skulle den sittande presidenten få problem.

Haley är snabb i tanken och replikerna. Hon är dessutom nyanserad på ett sätt som Trump inte är. 

Jag märker på hennes valmöten hur de republikanska väljarna njuter av att lyssna till någon som kan förklara sina ståndpunkter och vad hon vill utan att samtidigt nödvändigtvis förolämpa motståndaren.


För mig framstår det väldigt tydligt att Haley vänder sig till de traditionella republikanska väljarna som känner att de blivit hemlösa sedan Trump tog över partiet.

I Haley har de hittat någon som kan ta dem tillbaka till en tid då partierna visserligen tyckte olika men ändå kunde samarbeta.

Haley skulle även kunna locka demokratiska väljare som tycker att Biden är för gammal och bräcklig. I motsats till Trump så skrämmer Haley inte bort någon med sitt sätt att uttrycka sig.

Tvärtom framstår hon som resonabel, empatisk och förnuftig även om alla givetvis inte delar hennes åsikter.

Hon har dessutom en bra meritlista från olika politikområden. Hon var en mycket omtyckt guvernör i South Carolina. Hon skaffade sig en gedigen utrikespolitisk erfarenhet som USA:s FN-ambassadör.

Haley gullar inte med Putin på sina valmöten. Tvärtom kallar hon honom en diktator samtidigt som hon kräver att kongressen ska samlas omedelbart för att klubba ett stort militärt stödpaket till Ukraina. Hon kritiserar också Trump för att han lade sig i och torpederade ett stort anslag för att säkra USA:s södra gräns. Bara för att Trump vill ha kvar migrationsfrågan som ett vapen mot Biden i valrörelsen.


Kontrasten mellan hennes relativa ungdomlighet och Bidens ofta långsamma och lite förvirrade framtoning skulle bli mycket påtaglig för väljarna.

Dessutom säger 70 procent av tillfrågade amerikaner att de inte vill se en returmatch om presidentposten mellan Joe Biden och Donald Trump.

Med Haley skulle republikanerna sannolikt ha en större chans att återta Vita huset.

Men det finns en annan verklighet också.

Alla opinionsmätningar inför republikanernas primärval i South Carolina visar på en stor ledning för Trump. Ex-presidenten ligger runt 65 procent medan Haley bara når 35 procent.

Det såg ännu sämre ut för Haley för några månader sedan men att hon skulle lyckas hämta in hela försprånget förefaller högst osannolikt. Även om hon hållit i snitt tre valmöten per dag den senaste veckan. 

Trump har bara hållit ett stort valmöte i delstaten, en tv-utfrågning i Fox News och ett tal inför en afroamerikansk organisation.

Men som vanligt genererar ex-presidenten ett mycket större medieintresse för allt han gör.

Så även om jag tror att Haley skulle ha en bättre chans att slå Biden än Trump så talar nästan allt för att det blir fastighetsmiljardären som till slut ställs mot Biden.

Det kan bli ett dyrköpt val för republikanerna.