Haley vässar retoriken inför ”sista chansen”: Han bryr sig inte om er

Trumps meddelande: Hennes kampanj tar slut på lördag

Publicerad 2024-02-24

SUMTER/CAMDEN, SOUTH CAROLINA. Nikki Haley står på en liten scen i en lång beige kappa med bara några hundra åhörare framför sig.

Men egentligen talar hon till det tiotal tv-kameror som står bakom publiken.

Det är till dem hon riktar sin hårda kritik mot Donald Trump i hopp om att det ska ge henne en efterlängtad seger i primärvalet.

Valet i hemstaten South Carolina ses av många som hennes sista chans att försöka utmana Donald Trump på allvar. Kanske är det därför hon vässar kritiken mot ex-presidenten som ständigt kallar henne ”hönshjärna”.

– Donald Trump bryr sig inte om er, säger hon och betonar övertydligt varje stavelse. Han bryr sig inte om Amerika. Han bryr sig bara om sig själv.

Haley ägnar ovanligt mycket tid åt att gå igenom Trumps tillkortakommanden.

Det är hårda ord från en partikamrat som dessutom tjänat som Trumps FN-ambassadör.

Haley ägnar ovanligt mycket tid åt att gå igenom Trumps tillkortakommanden och peka på hur hon representerar någonting annat inom det republikanska partiet som håller på att gå förlorat.

Hon kallar honom ”rubbad” och publiken skrattar igenkännande. Som, exempel tar Haley Trumps uttalande om Nato och att han tänker låta Putin ”göra vad fan han vill” med Nato-länder som inte ”betalar”.

Få åhörare är på plats – men Haley talar ändå mest till tv-kamerorna.

– Hur kan han säga så, undrar Haley upprört. Han utsätter våra allierade och Amerika för fara och ställer sig på diktatorn Putins sida. Det är väldigt oamerikanskt.

Haley anser att alla presidentkandidater över 75 år ska genomgå ett test på sin mentala kapacitet. Ett krav som inte bara träffar Biden utan även Trump.

Skapar kaos

Hon fortsätter med att kritisera Trump för att han sagt att alla som stöttar Haley kommer att bli permanent bannlysta från MAGA-rörelsen, Make America Great Again.

– I stället för att kasta ut folk borde vi välkomna alla, kontrar Haley och ler lite överlägset. Vi behöver enas i stället för att som Trump så splittring.

Hon sänker rösten lite och försöker få med sig åhörarna i sin analys av varför Trump inte borde bli president igen.

– Se bara på hur han skapar kaos i allt han gör.

Hon pekar på att det republikanska partiet har förlorat nästan alla stora val sedan Trumps tid som president.

– Allt han rör vid förvandlas till förluster för oss. Hur länge ska han få hålla på innan vi inser att det kanske är Trump som är själva problemet?

Frågan blir hängande i luften men svaret hon vill förmedla är att det är dags att bryta med fastighetsmiljardären. Delar av publiken svarar med entusiastiska tillrop. Men rätt många är tysta.

Haley ler sitt lite överlägsna leende igen när hon undrar varför Trump hela tiden gör nya reklamfilmer som attackerar henne när han samtidigt säger att han inte känner något som helst hot från Haley.

– Någonting är han uppenbarligen oroad över, säger hon och publiken skrattar instämmande.

Valet i South Carolina kan vara sista chansen för Haley.

Sista chansen

Många ser primärvalet i South Carolina som hennes sista chans. Kan hon inte slå Trump i sin hemstat, var ska hon då lyckas slå honom?

Opinionsmätningarna pekar entydigt på en klar seger för Trump.

Han har på sin sociala medier-sajt redan lagt ut ett uttalande där han slår fast att Nikki Haleys kampanj kommer att avslutas på lördag. Ett sätt att pressa henne att dra sig ur före Supertisdagen den 5 mars då 15 delstater röstar.

Men Haley deklarerar ännu en gång att hon inte har några planer på att hoppa av. Detta trots att hon förlorade de två första primärvalen i Iowa och New Hampshire som brukar vara helt avgörande.

Hon åkte dessutom på en förödmjukande förlust när Trump-anhängarna röstade på alternativet ”ingen av de här kandidaterna” när Trump inte ställde upp i samma val i Nevada. 

–Jag är inte rädd för Trumps hämnd, slår hon fast. Jag vill inte ha något av honom. Att jag fortsätter för att jag vill bli hans vicepresident måste väl min blotta närvaro vara en dementi på.

Nikki Haleys bussturné genom South Carolina är en enkel lågbudgettillställning väldigt långt från Donald Trumps stora valmöten i stora arenor som tar uppemot 20 000 åskådare.

I de två valmöten vi bevakar är upplägget detsamma. En liten uppbyggd scen stor som två pingisbord. En högtalare på var sida om scenen.

”Vi behöver enas istället för att som Trump så splittring” säger Haley från scenen.

Blir personlig

I Sumter hålls mötet utomhus framför American Legions högkvarter med en gammal stridsvagn och några artilleripjäser som fond.

I Sumter är scenen placerad på en gulnad gräsmatta utanför det vackra domstolshuset.

Haley glider in med sin mörkblå buss som bär hennes namn i stora vita och röda bokstäver längs båda sidorna. En medelålderns före detta militär håller ett kort tal som avslutas med att han introducerar henne som USA:s näste president.

Haley vinkar glatt och talar i omkring en halvtimme. Givetvis utan manus. Talet är väl inrepeterat efter många stopp i olika delstater. Hon varierar det lite från gång till gång.

En sak hon aldrig missar är att berätta om sin mans militärtjänstgöring utomlands. Sedan ett halvår tillbaka är han stationerad i Djibouti. Tidigare gjorde han åtminstone en vända i Afghanistan.

Nikki Haley blir personlig och berättar hur svårt det var för familjen när maken återvände hem märkt av kriget. Hon får ett allvarligt uttryck i ansiktet.

– Han klarade inte av höga ljud och kunde inte vara i stora folksamlingar. Det var tufft men han gör det för att tjäna sitt land.

En säkerhetsvakt glider plötsligt in framför mig alldeles nära scenen. Han för bort en ung man som börjar ropa och förolämpa Haley.

Medelåldern är relativt hög bland de som kommit för att lyssna.

Tvekar i valet

– Du är en krigshetsare som kommer att få oss alla dödad, ropar han.

Haley rör inte en min och återupptar leende sitt valtal så fort tumultet är över.

Medelåldern är relativt hög bland de som kommit för att lyssna. Jill Wilson tillhör de yngre men så blev hon också övertygad av sin mamma att följa med. Hon tycker att Trump gjorde ett bra jobb som president mer än tveksam till om han skulle göra det igen ifall han blev vald. Hon kramar om sonen medan hon funderar på frågan vem hon tänker rösta på.

– Jag har inte bestämt mig än, säger hon och drar på svaret innan hon tillägger:

– Men det finns ju inte så mycket att välja på.

Hos mamma Gene Wilson finns det ingen tvekan.

– Jag röstar definitivt på Haley. Hon är mycket bättre än Trump. Hon är både mer nyanserad när hon uttrycker sig och har en bättre och mer sammanhängande politik. 

När valmötet är slut och Nikki Haley är i full färd med att ta selfies med sina anhängare strömmar en countrylåt ut i högtalarna. Några texrader lyder ”Det är dags att skicka en kvinna till Vita huset”.

Aftonbladets fotograf Jerker Ivarsson och reporter Wolfgang Hansson på plats i USA.