”Varken en enkel eller hopplös uppgift”

Går det att döma fem personer för mord utan att veta vilka av dem det var som höll i vapnen?

Åklagaren i målet om de dödliga skotten på en krog i Göteborg kan få det svårt, men historien lär oss att det inte är omöjligt.

Förundersökningen som i dag lämnades in till Göteborgs tingsrätt är 12 000 sidor stor, den största som den domstolen har haft att hantera sedan diskoteksbranden 1998.

Det är, av de tre åklagarnas 45-sidiga stämningsansökan att döma, en noggrant genomförd utredning med bevisning av alla möjliga slag.

Vittnesmål från gäster på kvartersrestaurangen Vår krog & Bar, förhör med poliser som har kännedom om den bakomliggande konflikten mellan kriminell grupper i Biskopsgården, en konflikt om territorier som stegrades till en mardröm där till slut endast hämnd betydde någonting, telefonavlyssning, vapenväskan som en av de åtalade bar vid gripandet, tomhylsor på brottsplatsen...

Utöver attacken mot krogen väcks även åtal för grovt narkotikabrott, grova vapenbrott och ett mord som skedde någon månad senare, och som en av de häktade misstänks för.

Vid dagens presskonferens i polishuset i Göteborg berättade kammaråklagare Ulrika Åberg att det har vänts på varenda sten: 500 förhör bara i krogdelen, omfattande bearbetning av telefonsamtal, en stor grupp poliser som tillåtits jobba heltid med ärendet hela vägen.

Ett arbete som ledde till åtal, men inte till att alla frågetecken rätades ut.

Åklagarna vet inte vilka de två maskerade män som stormade in på krogen är. Det är en svaghet, men inget oöverstigligt hinder.

Av stämningsansökan framgår dessutom att åklagarna inte är säkra på att det går att få någon fälld för mord. Därför är fem personer åtalade för mord på två personer och mordförsök på ytterligare 24 personer alternativt medhjälp till dessa brott.

Skillnaden på att vara gärningsman och medhjälpare kan dock vara hårfin, vilket inte minst lagboken påminner om: livstids fängelse ingår i straffskalan även för medhjälp till mord.

Åklagarna hävdar att samtliga fem åtalade – vare sig de höll i automatvapnen, hyrde lägenhet där attacken planerades, hyrde flyktfordon eller rekognocerade – hade uppsåt att mörda.

Dessutom är ytterligare tre personer, som anses ha något mer perifera roller, åtalade för medhjälp till brotten.

Är det rimligt att åtala även personer som inte avlossade de dödliga skotten för morden? Ja, tanken att endast den som håller i ett vapen är skyldig är fattig. Någon annan kan planera brottet, tvinga eller övertala den eller dem som som genomför attacken eller vara chaufför i en väntande flyktbil.

Det finns dessutom i den juridiska historien liknande fall. Det mest kända är Malexander, där det inte gick att reda ut vem eller vilka av tre nazister som sköt ihjäl två poliser. Ändå dömdes alla tre för mord. 

Och för bara några veckor sedan dömdes två terrorister till livstids fängelse för mord på två personer. Detta trots att en film från morden visar att det inte var någon av dem som höll i kniven med vilken offren fick halsarna avskurna.

Det kommer i rättegången vara åklagarnas uppgift att bevisa varje åtalad persons ansvar. Det är varken en enkel eller hopplös uppgift.