Beatrice Asks gnäll är en dålig idé

I veckan dömdes åtta unga män för inblandning i krogmorden i mars 2015.

Än en gång tjatar Moderaterna om slopad ungdomsrabatt vid brott.

Det är, av flera skäl, en dålig idé.

I måndags dömde Göteborgs tingsrätt åtta unga män för inblandning i de två morden på Vår Krog & Bar.

Av de fem gärningsmän som fälldes för mord blev straffet livstid, medan de tre som inte fyllt 21 ska avtjäna 14-årigt fängelsestraff.

I P1 morgon i dag uttryckte Beatrice Ask, moderat ordförande i Justitieutskottet, sitt missnöje med domen.

”Man måste ha ett strängt straff för det allvarligaste brottet”, ”krafttag mot grov kriminalitet”, ”straffet måste stå i proportion till brottet”, ”individer måste ta ansvar”. Ni kan retoriken.

Nu är det dessbättre redan i dag så att mord bestraffas hårdare än snatteri. Och måndagens dom är ett exempel så gott som något på att individer tvingas ta ansvar. I min värld tyder för övrig den drygt 12 000 sidor tjocka förundersökningen på att krafttag tas mot grov brottslighet.

Nog har svensk lagstiftning och brottsbekämpning sina brister, men detta land är inte så helt bakom flötet som det låter då vissa politiker öppnar munnen.

Ask är en duktig politiker som ofta vägrar att låna sig till den populism som det inte är svårt att hitta exempel på inom detta politikområde. Och även i morse hade hon poänger. Hon har till exempel rätt i att en 19-åring kan vara mognare än en 22-åring.

Annat var mindre genomtänkt. Det är inte nödvändigtvis ologiskt eller inkonsekvent att hänsyn tas till ålder.

Det finns en genomtänkt anledning till att en 18-åring får rösta men inte gå på Systembolaget. Även att hänsyn tas till ungdom då brott begås och att vi har ett system med straffrabatt och förbud mot livstids fängelse för personer som inte har fyllt 21 finns det vettiga skäl till.

Hjärnan är helt enkelt inte färdigutvecklad. Omdömet blir för de flesta människor bättre i takt med stigande ålder.

En risk för livstids fängelse skulle för övrigt knappast ha hindrat de unga männen från att planera och genomföra morden i Göteborg.

Det finns dock ingen anledning att förvånas över att Ask tar tillfället i akt. Straffrabatten är en klassisk moderat käpphäst som poppar upp med jämna mellanrum.

Redan på 1830-talet lade den tidens kriminalvård märke till att unga for värre till i fängelse än vuxna. Reformer genomfördes några årtionden senare. Vårt nuvarande system bygger på det vi har lärt oss.

Moderaternas gnäll innehåller dock varken forskning eller evidens. Och om vi nu sänker gränsen för livstid till 18 års ålder kommer det inte dröja länge innan krav väcks på att den ska sänkas ytterligare. Vill vi verkligen ha ett sådant samhälle?