Det krävs inte en multnande keps för att köra taxi i London

En av Stockholms­tidningarna tittade i kalendern i förra veckan. Den såg att det var dags för den vart­annat-årliga artikeln om Londons taxichaufförer.

Ni vet vilken jag menar. Den om att chaffisarna ­måste dra ned sina flottiga kepsar över öronen och åka runt i en evighet med en ­karta på styret till en moped, innan de ens får kliva in i en bulle. Om att deras i­npluggade kunskaper om Londons alla gator, ”The Knowledge”, gör att deras hjärnor får extrastora hippo­campus. Den artikeln som börjar med konstaterandet att det ”tar flera år att bli taxichaufför i London”.

Det är en i grunden harmlös och uppmuntrande artikel. Ändå kunde jag inte låta bli att släppa fram Torsten Tvärtom.

”Nä”, tänkte jag. Låt oss vara lika exakta i våra f­ormuleringar som de där chaffisarna är i sitt lokal­sinne: Det tar flera år att bli en bra taxichaufför i London.
Det finns trots allt gott om frifräsartaxi även i London. Det verkar hur lätt som helst att bli en chaufför av det slaget. Och på något sätt får dessa fuskchaufförer u­ppenbarligen affärerna att gå runt. Kanske har de gps i sina trista standardbilar. Kanske har de på känn ungefär vart de ska och litar på att det löser sig. Kanske frågar de om vägen. Hur som helst är det uppenbart att det inte alls krävs år på en moped, eller ens en multnande keps, för att bli taxichaufför i London.

Och innan ni tröttnar på ­mina fumliga hårklyverier, låt mig komma till poängen.

Hur lång tid tror ni det tar att bli en bra skomakare? E­ller en bra skräddare, eller kock? Tror ni att man på ett par veckor kan lära sig att bli en riktigt bra städare, eller bilmekaniker, eller murare? Hur är det med byggnads­ingenjören, kirurgen eller revisorn? Tror ni att man kan lära sig allt som finns att lära om att vara kypare eller butiksbiträde på en ­eftermiddag?
Det jag vill ha sagt är att det är något konstigt med hur vi kittlas av historien om Londons taxiförare. Det är som om vi har glömt att den inte beskriver något unikt. För alla jobb kan ut­föras dåligt på ett huj. Inga jobb kan utföras riktigt bra utan år av träning. Det tar till och med flera år att bli en bra kolumnist.

Något betyder det antag­ligen, att vi tycker att folk som lär sig sitt jobb innan de gör det, är spektakulära kufar.

Följ ämnen i artikeln