KD kan tacka högre makter att de misslyckats med sin sjukvårdsreform

Över hela landet läggs akutmottagningar, vårdcentraler och annan omsorg ner.

Att vården ska fungera och att de som jobbar i vården ska ha ett drägligt yrkesliv, är alla överens om.

Men nu när Sveriges regioner går in i de sämsta ekonomiska tiderna på decennier, forsätter politikerna mest att tjafsa om vems fel det är.

Vården är för viktig för väljarna för att det i slutändan inte ska kommer mer pengar för att avvärja en vårdkris.

Vi kan väl börja med att svara på frågan om vems fel det är, så det är avklarat. Anledningen till den djupa ekonomiska kris som regionerna nu står inför är inflationen och ökade pensionskostnader. Självklart spelar politiska beslut också roll, men då blir svaret allas fel och det hjälper ingen i det här läget.

Om 2023 var ett hårt år för Sveriges regioner, då kommer 2024 vara ett stålbad med skrubb. I stort sett alla regioner har aviserat att de kommer att behöva göra nerskärningar i vården. Vissa mer, andra mindre. Över hela landet läggs akutmottagningar, vårdcentraler och annan omsorg ner.

SKR har beräknat att Sveriges regioner kommer att gå back 20 miljarder under 2024. Det finns en ljusning 2025, men fram tills dess är det ordentligt mörkt.

I Stockholm, landets folkrikaste region beskrivs vårdkrisen som den allvarligaste sedan 90-talet.

Vem som helst äldre än 30 år får skrämselhicka bara 90-talet nämns. Var du vuxen under 90-talet kämpade du med hög arbetslöshet och skyhöga räntor. Var du barn fick du uppleva dina föräldrars ekonomiska stress och nedskärningar i skolan och omsorgen. Dessutom var det krig i Europa, för att lägga ett ytterligare raster av hopplöshet över detta sorgliga decennium. Vad det betyder när någon jämför 2024 med 90-talet är att det är kris – på allvar.

Sveriges mest tålmodiga minister

Den stora politiska motsättningen i den här frågan handlar om hur mycket staten borde gå in och stötta upp regionerna i det här läget. Oppositionen tycker mycket, så klart. Socialdemokraterna ville lägga fem miljarder mer till sjukvården i sin skuggbudget i höstas.

Vänstern presenterade stora generella statsbidrag på 30 miljarder. Generella statsbidrag betyder att det är pengar som kommuner och regioner kan använda fritt och detta älskar kommuner och regioner att få.

Regeringen presenterade i höstas ett sektorsbidrag på tre miljarder som ska gå till vård och omsorg. Det betyder ett bidrag som regionerna kan bestämma själva hur de vill disponera inom den angivna området.

För ett par veckor sedan testade Socialdemokraterna i riksdagen ett nytt grepp. I en interpellationsdebatt med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) hade 21 talare anmält sig. En sosse från varje region i Sverige steg upp i talarstolen och beskrev hur läget för vården såg ut i deras hemregion, och det inte många muntra ord.

Sjukvårdsminister Ankarberg Johansson lyssnade tålmodigt i de över två timmarna som debatten pågick. Kanske tackade hon samtidigt sin lyckliga stjärna att det stora projekt som Kristdemokraterna drivit i decennier – att förstatliga vården – inte genomförts och att denna enorma kris inte helt och hållet låg i hennes knä.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Också moderater vill ha fungerande vård

Det obegripliga här är inte att Socialdemokraterna i riksdagen protesterar, utan att det bara är S som gör det. I alla partier, också i regeringspartierna finns det ett missnöje med att regeringen inte gör mer för att stötta regionerna.

Just nu är regeringens svar att det är upp till regionerna. Det handlar om prioriteringar och att det finns en möjlighet för regionerna att höja skatten om det inte går ihop. Men precis som de borgerliga och framförallt de moderata väljarna inte förväntar sig att en Moderatledd regering ska höja skatten, så förväntar sig inte heller väljarna att en röst på M betyder höjd regionalskatt.

I slutänden är det finansminister Elisabeth Svantesson som bestämmer.

Regeringen kommer att ge mer pengar till kommuner och regioner. Oppositionen vet det och därför pressar de på. De vet det för att väljare bryr sig om sjukvården.

Oppositionen vet också att regionpolitiker, oavsett politisk färg ligger sömnlösa nu och undrar hur det ska gå ihop i just deras region. Inom Moderaterna har missnöjet hos partiets regionpolitiker bubblat länge. Inte minst i Skåne där Moderaterna har några av sina mest färgstarka och framgångsrika politiker. Moderaterna har inte råd att förlora en enda väljare fram till valet 2026. Därför kommer Svantesson att öppna plånboken.