Han resonerar, lyssnar – men blir aldrig farlig

WASHINGTON.  Stefan Löfven lyser inte upp ett rum.

Det kommer han aldrig att göra.

Men hans blygsamma framtoning och resonerande stil går hem ändå.

Stefan Löfvens möte med Donald Trump i Vita huset var den första träffen mellan en amerikansk president och en svensk statsminister på fem år.

I alla fall om man undantar en träff mellan samtliga nordiska statsministrar och Barack Obama 2016.

Många har förvånats av att den svenske statsministern förde sig så väl i den internationella toppolitiken och att han talar så bra engelska.

Om vi tar det där med uppträdandet först. Stefan Löfven kommer aldrig att ställa upp i Mellon. Han är en ganska blygsam person som inte har något uttalat behov av att stå mitt i strålkastarljuset för egen del.

Det kan man säkert psykologisera hur mycket som helst om. Men faktum är att Stefan Löfven förefaller vara väldigt trygg i sig själv och saknar därmed behov av att demonstrativt spela förstafiolen.

Det märktes bland annat under presskonferensen med honom och Donald Trump som ju har en helt annan, synnerligen extrovert, personlighet.

Presidenten lade ut texten, sa att han tycker att handelskrig är bra och att han inte har något emot konflikter. Utan att någon tog någon större notis.

Löven däremot svarade torrt och ganska sakligt och resonerande. Det brukar gå hem och det gjorde det då också. Möjligen eftersom det kontrasterade så skarpt mot Donald Trumps storvulna, och inte alltid så faktabaserade, framträdande.

Över till den nyvaknade observationen att Stefan Löfven talar bra engelska. Löfven är född 1957 och har gått både grundskola och gymnasium. Med ett normalt språköra kan de flesta människor med den bakgrunden tala engelska.

Löfven har dessutom varit internationell sekreterare i fackförbundet IF Metall, ett uppdrag som kräver att man kan göra sig väl förstådd på åtminstone engelska. Därtill har han varit ordförande för samma fackförbund i många år, vilket också medför omfattande internationella kontakter.

Stefan Löfvens ledarstil både på den svenska och internationella arenan är alltså ganska tillbakadragen och resonerande.

Men den som tror att det innebär att statsministern är en mes misstar sig.

Även om Löfven tar in argument från flera håll, innan han bestämmer sig i en fråga, vet han till slut var skåpet ska stå. Det kan till och med hända att han visste det redan från början men att han ändå vill traggla igenom argumenten innan beslutet fattas.

Ibland kan det dock gå lite fel. Som när det gäller Donald Trumps planer på att införa 25-procentiga tullar på stål. Löfven försökte gjuta olja på vågorna genom att säga att det kunde ligga något litet i presidentens bakomliggande argumentation, så låt oss sätta oss ner och prata om saken.

Dagen därpå svarade EU, där ju Löfven är en av beslutsfattarna, att de också inför skyddstullar på bland annat på läppstift, tranbär, apelsinjuice och vissa industriprodukter.

Löfven framstod fortfarande som resonerande. Men också som vek. Det hindrar dock inte att det till sist kan bli som han vill. Krigsförklaringar behöver inte alltid leda till krig.

Det finns ytterligare en sida av Löfvens ledarskap, han är intresserad och omtänksam. Under rundvandringarna på Astrazeneca och Volvo i Virginia i går ställde han frågor om allt möjligt.

Dagen innan antydde han att jag skulle göra en insats och dela ut paraplyer under hans presskonferens med svenska media. Den hölls utomhus och i regn. Han ville inte att folk skulle bli blöta men hade missat det där med att det inte går att anteckna och hålla ett paraply samtidigt.

På det farmaceutiska forskningscentret ville kocken bli plåtad med Löfven och givetvis ställde han upp. På motorfabriken tackade han alla för att de tagit sig tid att visa honom anläggningen.

Resonerande, utan behov av att spela huvudrollen, pragmatiska lösningar hellre än bråk, omtänksam. Sådan är Stefan Löfvens ledarstil.

Fina ord. Men de innebär också att Stefan Löfven kan accepteras av alla. Han blir aldrig riktigt farlig.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.