Ebba Busch gjorde rätt som sparkade Skyttedal

Hon kom, hon såg, hon segrade blev inte Sara Skyttedals berättelse.

Istället är det Ebba Busch som gått vinnande ur den här striden.

Att Sara Skyttedal tickar in som sverigedemokrat i Aftonbladets valkompass är ytterligare en bekräftelse på att Busch gjorde rätt när hon kickade henne från KD:s lista.

Sara Skyttedal och Jan Emanuel har rätt när de säger att deras nya initiativ Folklistan inte är ett politiskt parti. Med sin helikopter, felstavade hemsida och skottkärra med falukorv liknar det mer ett pr-jippo än något annat. Politiskt har det också varit svårt att förstå var de står. Allt eftersom de presenterat sina politiska prioriteringar – tio ska de bli till antalet – har det blivit allt tydligare att det här är ett initiativ som i stort driver samma politiska agenda som Sverigedemokraterna. Och att det börjar bli trångt på högersidan i politiken.

Folklistan med tidigare kristdemokraten Sara Skyttedal och den före detta socialdemokratiska politikern Jan Emanuel presenterar de övriga på sin lista till Europarlamentsvalet vid en pressträff på Grodans bankettsal den 9 april.

Så när det kommer till Sara Skyttedals politiska åsikter, är resultatet i Aftonbladets valkompass knappast en överraskning. En av anledningarna till att hon nu står här ute i kylan och försöker luta sig mot det draperi som Folklistan är, är just att hon närmat sig SD. Hon försökte till och med byta parti bakom ryggen på Kristdemokraterna. I politiken finns det få svek som är värre än att förråda sitt parti.

Lite lättsamt skämtar Skyttedal bort sin matchning med SD med att det också är en matchning med Folklistan.

Sara Skyttedal visar resultatet av Aftonbladets EU-valkompass.

Här sätter hon fingret på sitt eget och det nya partiets största dilemma – vem ska rösta på Folklistan när det bara är en uppskruvad version av SD? Svaret är ju att få människor kommer att göra det. Förmodligen alldeles för få för att Sara Skyttedal ska få fortsätta sin politiska karriär i Bryssel.

 
Under det senaste året har Skyttedal orsakat sitt föredetta parti Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch ordentligt med huvudvärk. Från knarkutspel, stora interna konflikter, in och ut på EU-listan och till slut det slutgiltiga kaoset kring Skyttedals kontakter med SD. När hon till slut fick kicken och ersattes av Alice Teodorescu Måwe stod alla broar mellan Sara Skyttedal och Kristdemokraterna i brand.

KD-ledaren Ebba Busch.

Ebba Busch gjorde en vild satsning när hon bytte ut Skyttedal mot Teodorescu Måwe, en moderat debattör med noll erfarenhet av den praktiska politiken. Kristdemokraternas är försvagade när de nu går in i EU-valrörelsen med bara en dryg månad kvar till valet. Men med facit i hand gjorde Ebba Busch rätt. Utan Sara Skyttedal på KD-listan kommer de i alla fall kunna få in en kristdemokrat i parlamentet och inte bara ännu en sverigedemokrat.