Besvärande vittnesmål mot Trump – ändå leder han i avgörande delstater

Donald Trump utanför rätten.

Jag vet inte om det spelar någon roll för valutgången ifall Donald Trump blir dömd eller inte.

Men efter Michael Cohens vittnesmål känns det ännu mer klarlagt att det var för att dölja förbindelsen med porrstjärnan för väljarna som Trump betalade för hennes tystnad.

Frågan är om väljarna bryr sig.

Trump har ingen högtstående moral. Snarare påminner han om en maffiaboss där han sitter på de anklagades bänk. Därför är det ingen som förväntar sig att han ska följa normala spelregler.

Normalt hade det räckt för en presidentkandidat att bli åtalad för att per automatik vara borta från racet.

För Trump gäller andra naturlagar.

Efter att i ett antal veckor ha hudflängts i en rättssal på Manhattan, fått se sin persona dras i smutsen och i största allmänhet ha förnedrats offentligt så kom det häromdagen en färsk opinionsmätning från New York Times/Siena som visar att Trump leder i sex av de sju vågmästarstater som kommer att avgöra vem som vinner presidentvalet i november. I fyra av dem med sju procentenheter eller mer.
 
Väljarna verkar med andra ord helt strunta i om Trump betalade en porraktris för att hon inte skulle berätta om deras sexuella eskapader inför presidentvalet 2016.

Oavsett vad domen blir tror jag de flesta inser att Trump ville föra väljarna bakom ljuset för att förbättra sina segerchanser.

De som är upprörda över detta skulle ändå aldrig kunna tänka sig att rösta på Trump. De som kan tänka sig att ge Trump en ny chans i Vita huset struntar i om de blev lurade eller inte.

Michael Cohen var Trumps fixare och juridiska torped under många år. Nu är han åklagarens stjärnvittne i den enda rättegång som sannolikt kommer att hinna slutföras mot Trump före presidentvalet.

Fixaren Michael Cohen vittnar mot sin tidigare chef.

 
Trumps försvarare försökte ifrågasätta Michael Cohens trovärdighet. Han har erkänt att han ljugit tidigare, ”för att skydda Trump”.

Men Cohens berättelse stämmer väl överens med vad andra vittnen berättat. Cohen hävdade att det var Trump som gett honom order att betala Stormy Daniels och dölja utbetalningen genom falska fakturor.

Vilket är precis vad åklagaren påstår.

Både Cohens och Stormy Daniels vittnesmål var besvärande för Trump på en rad olika sätt. Det kan räcka till en fällande dom. Men det är långtifrån omöjligt att juryn friar honom. Det krävs inte mer än att en av de tolv jurymedlemmarna anser Trump vara oskyldig för att han ska gå fri.

Utslaget kan spela roll för utgången av presidentvalet. Omkring 20 procent av de republikanska väljarna säger i opinionsmätningar att de inte kan tänka sig att rösta för en presidentkandidat som blivit dömd för ett brott.

För Trump var det positivt att rättegången inte sändes i tv. Han fick visserligen inte samma uppmärksamhet som han skulle fått annars men slapp att tvätta sin smutsiga byk riktigt offentligt. Det är skillnad på skriftliga sammanfattningar i media av vittnesmål och Trumps reaktioner än att följa allting i realtid.

  • För den som hoppas att övriga rättegångar ska bli mer skadliga för Trump mer väntar dåliga nyheter.
    Domaren i åtalet om de topphemliga dokument som Trump tog med sig från Vita huset när han lämnade presidentskapet har skjutit fram målet på obestämd tid. En rättegång kan fortfarande inledas före presidentvalet men det framstår som alltmer osannolikt.
  • Åtalet i delstaten Georgia om att Trump konspirerade med 18 andra personer om att förfalska valresultatet ligger på is. Domaren i fallet är mitt upp i en återvalskampanj. Fortfarande är det oklart om distriktåklagaren Fanni Willis kommer att fråntas målet eller inte. Visserligen har hennes tidigare pojkvän som också var åklagare i målet dragit sig tillbaka från fallet efter att deras affär avslöjades, men en undersökningskommission är igång som kan sparka Willis. I så fall måste allt tas om från början. Åtalet kan till och med läggas ner. Att rättegång skulle starta före november känns inte troligt.
  • USA Högsta domstol ska före sommarledigheten ge ett utslag i frågan om Trump är immun mot åtal eller inte. Om svaret som väntat blir nej öppnar det upp för åtalet som handlar om Trumps inblandning i stormningen av kongressen den 6 januari 2021.
Stormy Daniels.

 
Men Trump är expert på att låta sina advokater invända och överklaga allt. Att en rättegång kan slutföras före presidentvalet är mycket tveksamt.

Därför är alla ögon fortsatt riktade mot fallet med Trump, fixaren och porrstjärnan.

Men inte ens en fällande dom kan stoppa Trump från att ställa upp i presidentvalet.

Han kan till och med vinna.

Följ ämnen i artikeln