Tafsa inte på den vite mannens bensinbil – där går gränsen

Populisterna lever gott. Det gör de alltid när det är som mörkast. De parasiterar nämligen på domedagsstämningar och förvaltar dem, ofta mycket skickligt, till sin egen fördel.

Flyktingströmmar, knarksmuggling, vapenbrott och EU, det finns ingen gräns för vad populisterna kan använda för att skrämma upp oss. Och försöka få oss att tro att de enklaste lösningarna kommer att göra susen. Som att gå ur EU, bygga en jättelång hög mur på gränsen mellan Mexiko och USA eller att låta flyktingarna stanna i megaläger nära krigszonen och bli kvar där i generationer.

För dem var det närmast en besvikelse att årets internationella Pisamätning var positiv. För första gången sedan mätningarna i de tre ämnena matematik, naturvetenskap och läsförståelse startade vände det uppåt för de svenska 15-åringarna.

I 2015 års test, publicerad för ett par veckor sedan, gjorde de bättre ifrån sig i samtliga tre ­ämnen än de gjorde i förra mätningen tre år tidigare. Uppgången gjordes från en låg nivå men det var trots allt en vändning till det bättre.

Hörde man populisterna, läs i det här fallet Sverige­demokraterna, glädja sig? Nej.

Kanske för att förbättringen kom till stånd trots att andelen elever med utländsk bakgrund ökat med 2,3 procentenheter sedan förra mätningen. Men det är helt följdriktigt. Populister gillar inte när det går lite bättre. Då är det inte lika lätt att skrämmas.

Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson skrev så här när en annan internationell undersökning, Timms, också visade på resultatförbättringar, här för åttondeklassare:

”Trots att vi sett tendenser på ett trendbrott går det inte att bortse från det faktum att den svenska skolan ligger på en historisk, och internationell, låg nivå”, skrev han.

Precis som en äkta ­populist ska göra.

Varenda normal människa reagerar precis tvärtom. Vi blir glada när det går lite bättre. När fler lär sig mer i skolan. När fler av världens barn får gå i skolan. När någon bygger en tunnel under en trafikerad väg för att en rödlistad art. När en ny sjukdom besegras.

Men det finns ett undantag i populisternas glädje över försämringar. Det gäller klimatet. För att åter ta Sverige­demokraterna som exempel är klimatet inte ens ett ämne när de presenterar sin politik på hemsidan. Det är däremot miljön och SD:s tre prioriterade områden är att utveckla kärnkraften, stoppa föroreningen av Östersjön och att satsa på Sverige som matland.

Ingen får tafsa på den vite mannens bensinbil. Där går gränsen för populisternas skrämselpropaganda.

5 saker att hålla koll på i veckan

En påminnelse

Som om vi i denna mörka tid behövde påminnas om människans onda sida. Men i dag är det 100 år sedan ett av militärhistoriens längsta och blodigaste slag avslutades, slaget vid Verdun. Drygt 300 000 franska och tyska soldater dog under det tio månader långa blodbadet.

Har hon tid i veckan?

Förra veckan strök sig utrikesminister Margot Wallström (S) från en riksdags­debatt på grund av möten om den planerade ryska gasledningen Nord Stream 2. Men i morgon har hon chansen igen, hon ska enligt kalendern delta i massor av olika interpellationsdebatter.

Årlig presskonferens

Ingvar Carlsson brukar berätta om när han informerade Erlander om nymodigheten presskonferenser. Efter övervägande beslöt statsministern sig för en på våren och en på hösten. Rysslands president Putin är mer sparsmakad, på torsdag har han sin årliga i Kreml.

Sparsmakat firande

Den politiska agendan gapar tom denna julvecka. Men statschefens fru, drottning Silvia, fyller i alla fall 73 år och det föranleder allmän flaggning på fredag. Det enda firandet utöver det är, enligt kungakalendern, en konsert på Drottningholms slottsteater tillsammans med kungen.

Ännu en erinran

100-årsminnet av slaget vid Verdun är inte en enda påminnelsen om världens ondska den här veckan. På Annandag jul möts president Obama och premiärminister Abe. Då är det 75 år sedan Japan attackerade marinbasen Pearl Harbor, vilket ledde till att USA gick in i andra världskriget.