Andersson sparade inte på det feministiska krutet

VISBY. Med Magdalena Anderssons Almedalstal klev feminismen in på scenen.

Roligt.

Men finansministerns feminism innehåller inte bara krav. Utan även skyldigheter.

Eftersom Stefan Löfven är ute och kuskar i landet utan särskilt stort genomslag i media debuterade Magdalena Andersson som Almedalstalare på onsdagskvällen på Socialdemokraternas dag under politikerveckan i Visby.

Hon sparade inte på det feministiska krutet. Hela lönen, halva makten. Sexuella trakasserier ska bekämpas med hårdhet och fasthet. Unga tjejer ska få vara ute och dansa hela natten om de har lust.

Men kvinnor ska inte bara ställa krav. De har, precis som alla andra, också skyldigheter. Alla nyanlända, alltså även kvinnor, ska ta plats i klassrummet för att lära sig vad som gäller i Sverige.

En onödigt generös föräldraförsäkring för nyanlända föräldrar avskaffas så att kvinnorna inte kan stanna hemma i åratal, försörjd via försäkringssystemet. Av samma skäl avskaffades vårdnadsbidraget.

– Det låste kvinnor ute från arbetsmarknaden. Med en egen inkomst, en egen försörjning, kommer friheten. Det har vi feminister alltid kämpat för, sade Andersson.

Men hon pratade också pengar såklart. Vad ska en finansminister annars göra?

– Bryr man sig om välfärden, jobben och jämlikheten, då tar man ansvar för statsfinanserna.

I en intervju för ett par dagar sedan sade Magdalena Andersson att hon skulle komma med en bomb under talets första fem minuter. Den uteblev.

Däremot lovar hon att mellan 2018 och 2022, under förutsättning att S sitter kvar i regeringen efter valet, öka statsbidragen till kommunerna med minst 20 miljarder kronor.

Under den perioden växer antalet unga under 20 år och antalet äldre över 75 år med 300 000 personer. För att kommunerna ska slippa höja skatten, försämra servicen eller kvaliteten i skolan, vården och omsorgen höjs statsbidragen i stället.

Mycket pengar. Men ingen bomb.

I likhet med både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) talade Magdalena Andersson om riskerna av ökande klyftor.

– Det är den växande ojämlikhet som banar väg för splittring och extremism.

Men till skillnad från dem, Lööf och Björklund, tog inte Andersson ordet klass i sin mun. Pikant.

Självklart talade hon också om Sverigedemokraterna. Det är ett högerparti, konstaterade finansministern efter att ha radat upp vad partiet tycker i ett mindre antal frågor.

Jaha. Det var nog dagens onödigaste påpekande. Sverigedemokraterna kallar sig, precis som Kristdemokraterna, för socialkonservativt. Socialkonservativa partier har sällan eller aldrig befunnit sig på politikens vänstra planhalva.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.