Bah Kuhnke drömnamnet – men Ericson har öppet mål

Märta Stenevi avgår. Det tog några månader, men så blev hon till slut den som förlorade partiledarstriden i Miljöpartiet.

De kvinnliga språkrörskandidater som lurade i vassen under hösten behöver stiga ut i ljuset tidigare än förväntat.

Och överst på listan lär Janine Alm Ericson fortfarande stå.

Under hösten pågick en maktkamp i Miljöpartiet, som det så ofta blir när en partiledare lämnar och en ny ska väljas. Dels handlade det om den decennier långa kampen mellan olika falanger i partiet. De som vill bredda partiet och de som vill fokusera mer på miljö- och klimatfrågorna. Dels handlade det om Märta Stenevis ambitioner. Stenevi ville få vara med och bestämma vem hennes efterträdare skulle bli och hon ville också gärna själv bestämma lite mer om vilken inriktning partiet skulle ta politiskt.

Maktkamp är sällan vackert, inte heller i Miljöpartiet.

Under hösten hördes allt fler röster inifrån partiet som ifrågasatte Stenevis ledarskap. Missnöjet läckte till medierna vilket Märta Stenevi verkar ha tagit som en personlig förolämpning. Samtidigt läckte andra medarbetare att de inte alls delade bilden av att det fanns ett problem med hennes ledarskap.

I Miljöpartiet är språkrörsposten öppen för omval vid varje kongress. Vid höstens kongress skulle ett nytt manligt språkrör väljas, men Stenevis post var också öppen att utmanas.

Under ytan bubblade det i partiet. Det talades om en hemlig lista med kvinnliga utmanare, men ingen steg fram. När valberedningen presenterade Daniel Helldén som sin kandidat – en person Stenevi beskrivit som sin mardrömskandidat – var spänningen mellan de två tydlig.

I november valdes Daniel Helldén till nytt språkrör och Märta Stenevi fick förnyat förtroende.

Efter valet gjorde de två språkrören allt för att övertyga att allt var frid och fröjd. Det var de ”dumma medierna” som hittade på att det fanns problem och konflikter kopplade till de två språkrören.

Klipp till tre månader senare och Märta Stenevis avgång.

Stenevi gick förlorande ur striden om vilken väg Miljöpartiet skulle ta framåt. Inom kort skulle också en intern utredning om hennes ledarskap ha presenteras. Sammantaget verkar det har blivit för mycket för Stenevi redan för ett par veckor sedan, när hon också sjukskrev sig.

Vad väntar då Miljöpartiet framåt?

Partiet är synbart sargat efter hösten, men det betyder förmodligen en något lugnare process för att vaska fram nästa kvinnliga språkrör. Det är bara att damma av den där hemliga listan helt enkelt.

Överst på listan lär Janine Alm Ericson fortfarande stå. Som en del av MP:s partistyrelse, riksdagsledamot och ekonomiskpolitisktalesperson har hon en stark position i partiet. Inte tillräckligt stark för att utmana en sittande partiledare, men nog för att promenera in i öppet mål.

Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke är alla miljöpartisters drömkandidat. Hittills har hon sagt nej, men nu finns det ett starkt Brysselgäng med Pär Holmgren och Isabella Lövin så hennes argument för att stanna i Bryssel har aldrig varit svagare.

Andra namn är riksdagsledamöterna Amanda Lind och Annika Hirvonen. Där Lind är den starkare kandidaten med sin erfarenhet som minister i den förra regeringen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.