Haleys hämnd på Trump kan kosta honom segern

Nikki Haley.

WASHINGTON DC. När Nikki Haley hoppar av försöken att bli presidentkandidat passar hon samtidigt på att hämnas på Donald Trump.

Hon vägrar ge honom sitt stöd och kräver i stället att han ska försöka vinna över hennes anhängare.

Det normala när en presumtiv presidentkandidat ger upp sin kampanj är att ge sitt stöd till den enda partikamraten som fortfarande är kvar i racet.

Haley vägrar följa den traditionen. Sannolikt som en hämnd på Trump som i sitt segertal i går inte ens nämnde henne vid namn eller gjorde något för att uppmana hennes anhängare att stödja honom.

Det är helt enkelt inte Trumps stil att plötsligt visa lite ödmjukhet och sträcka ut handen till en motståndare. Han är van att andra bugar sig för honom. Något Haley vägrar göra.

Den överlägsna attityden kan stå Trump dyrt.

Donald Trump.

Kan bli avgörande

När det nu står klart att han blir republikanernas presidentkandidat i november är det hans uppgift att försöka ena partiet. Hans besked i går var att partiet ”kommer att enas genom framgång”. Han verkar hoppas att eftersom så lång tid återstår till valet kommer alla republikaner att enas bakom honom utan att han behöver övertyga Haleys väljare om att han är rätt man att skicka till Vita huset.

Hur Haleys väljare agerar i november kan bli avgörande för vem som vinner presidentvalet.

Trump har inte råd att fortsätta skrämma bort hennes väljare. Hans kärnväljare är en fanatisk grupp som är beredda att gå i döden för honom. Men de är inte tillräckligt många. Trump måste locka även de mer moderata republikanerna om han ska kunna vinna över Biden.

Trump har visserligen vunnit alla primärval som hållits hittills utom två där Haley segrat med knapp marginal. Men Haley har visat att det finns en betydande minoritet inom det republikanska partiet som är mycket tveksamma eller direkt fientliga till Trump.

Donald Trump.

De tre väljargrupperna

I ett antal av primärvalen har hon samlat 40 procent av väljarna eller mer.

Dessa väljare kan delas in i tre grupper.

De som är lojala republikaner och kommer att svälja obehaget de känner inför Trump och ändå rösta för honom i november. Hälften av Haleys väljare kommer att agera så enligt en opinionsmätning från Quinnipiac University som New York Times redovisar.

De som ogillar Trump men tycker minst lika illa om president Biden. Många av dem kommer troligen att avstå helt från att rösta. Vilket kommer att minska Trumps segerchanser. 12 procent gör det enligt samma mätning.

De som till varje pris vill stoppa Trump från att bli president igen. En del av dessa kommer att vara beredda att rösta på Biden. 37 procent gör det. Något som ytterligare minskar Trumps chanser.

Om Trump fortsatt vägrar sträcka ut en hand till Haley riskerar han dessutom att hon direkt avråder sina väljare från att rösta på honom. Kanske går hon till och med ännu längre.

Nikki Haley vid ett valmöte

Kallade honom ”rubbad”

Det finns en politisk grupp som försöker övertala Haley att ställa upp som oberoende kandidat i presidentvalet. Inget tyder i nuläget på att Haley är beredd att göra det. Men om Trump fortsätter att strunta i henne och hennes väljare kan hämndkänslorna ta överhanden. Skulle Haley ställa upp som oberoende kandidat kan det förstöra Trumps segerchanser helt.

Under primärvalen har det varit mycket ont blod mellan Haley och Trump. Hon började attackera honom mycket hårdare. Jag var på valmöten där hon kallade honom ”rubbad” och hävdade att Trump bara tänker på sig själv och inte på Amerika. Hon påpekade att kaos hela tiden följer i hans väg och han visat sig vara en förlorare i nästan alla val efter presidentvalet 2016.

Trump har å sin sida kallat henne både bedragare och hönshjärna trots att han utsåg henne till FN-ambassadör under sin presidenttid.

Ingenting tyder i nuläget på att någon av dem är beredd att gräva ned stridsyxan.

Den som gynnas mest av det är Joe Biden.