Stort ras för de rödgröna partiledarna

Förtroendet för de rödgröna partiledarna rasar.

Den som svenska folket litar mest på är föräldralediga Annie Lööf.

Men männen har störst förtroende för SD-ledaren Jimmie Åkesson.

I dag är det partiledardebatt i riksdagen, den andra på fyra dagar. Samtidigt publicerar Aftonbladet/Inizios första mätning av förtroendet för riksdagens partiledare sedan Almedalsveckan inleddes i slutet av juni.

Den måste betraktas som en katastrof för de rödgröna. Förtroendet för statminister Stefan Löfven (S) minskar med hela sju procentenheter, för V-ledaren Jonas Sjöstedt med sex procentenheter och för språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin med fem procentenheter.

För Åsa Romson ser det också fortsatt dystert ut. Fortfarande är det bara elva procent som har stort eller mycket stort förtroende för henne, lika få som i somras.

Batras förtroende sjunker

För Alliansen är bilden mer splittrad. Tre av fyra partiledare ligger kvar på ungefär samma nivå som i somras, det är varken bättre eller sämre. Men förtroendet för oppositionsledaren Anna Kinberg Batra sjunker också, i hennes fall med tre procentenheter.

Glädjeämnet på den planhalvan är det fortsatt höga förtroendet för föräldralediga C-ledaren Annie Lööf. Hon är nu den partiledare som svenska folket har högst förtroende för. I somras låg hon på delad andraplats tillsammans med Jonas Sjöstedt (V).

Det är mycket ovanligt att ordföranden för ett av riksdagens mindre partier är den som svenska folket litar mest på. Det borde helt enkelt inte vara så att förtroendet för partiledaren är mer än fyra gånger högre än stödet partiet.

Jimmie Åkesson är fortsatt den partiledare som männen har högst förtroende för. Så var det i somras och så är det nu också.

Annie Lööf (C) 35 procent oförändrat

Efter fyra år som partiledare står Annie Lööf, som varit föräldraledig i drygt en månad, på topp. Hon är den partiledare som väljarna har högst förtroende för. Hon ligger även etta på kvinnornas lista.

Men hon är också en ledare som också väldigt många ställer sig tveksamma till. 31 procent litar inte alls på henne.

Bland de egna väljarna är hon däremot närmast kultförklarad. 94 procent av Centerns väljare har stort eller mycket stort förtroende för henne. Det är nivåer som Fredrik Reinfeldt brukade ligga på och den här mätningens i särklass bästa resultat.

Som en jämförelse har 17 procent stort eller mycket stort förtroende för Lööfs vikarie Anders W Jonsson, vice partiledare. Men sju av tio känner inte till honom.

Stefan Löfven (S) 29 procent - 7 %

Förtroendet för Löfven ökade svagt i somras men nu tappar han rejält igen. Strategerna på den rödgröna sidan borde ta sig en rejäl funderar över vad de gör för fel.

Tills dess får Löfven trösta sig med att åtminstone en tredjedel av kvinnorna har stort eller mycket stort förtroende för honom. Bland männen är det klart lägre.

Strategerna borde också fundera över varför det är fler, 36 procent, som inte har något förtroende alls för statsministern och S-ledaren än som har förtroende för honom, 29 procent.

Det egna stödet är dock fortfarande högt. 88 procent av S-väljarna litar på Löfven.

Jonas Sjöstedt (V) 29 procent - 6 %

Också förtroendet för V-ledaren sjunker kraftigt. Möjligen beror det på att väljarna tror att han är en del av regeringsunderlaget. Det är inte en helt galen slutsats eftersom Vänstern samarbetar med regeringen om statsbudgeten. Men själv säger Sjöstedt att han leder ett oppositionsparti.

Hans glädjeämne är de unga. Han toppar listan över partiledare som de under 30 har stort eller mycket stort förtroende för. 37 procent av dem har det.

Jimmie Åkesson (SD) 29 procent - 1 %

Det är anmärkningsvärt att förtroendet för Löfven, Sjöstedt och Åkesson ligger på exakt samma nivå. Det talar inte till Löfvens fördel, eller säger rättare sagt något om hans problem.

Faktum är att förtroendet långsamt minskat för Åkesson. Det kan bero på att han var sjukskriven länge. Men det kan också finnas andra förklaringar. Vilket beror på den långsiktiga trenden.

Åkesson toppar fortsatt förtroendeligan hos de manliga väljarna.

Anna Kinberg Batra (M) 28 procent - 3 %

Stödet för Kinberg Batras parti sjunker liksom förtroendet för henne själv. Så brukar det se ut, kurvorna går parallellt. Så det finns anledning även för strategerna i det moderata högkvarteret att fundera över vad som gått snett.

Det borde vara ett gyllene tillfälle för oppositionen när stödet för regeringen minskar och förtroendet för regeringens partiledare också gör det.

Men varken Moderaterna, eller den borgerliga oppositionen som helhet, lyckas exploatera missnöjet till sin egen fördel. Här finns stor förändringspotential.

Jan Björklund (FP) 27 procent - 1 %

FP-ledaren ligger kvar på samma nivå som i somras. Notabelt är en stora skillnaden mellan män och kvinnors förtroende för Björklund. Kvinnorna är avsevärt mer avvaktande än männen.

Gustav Fridolin (MP) 23 procent - 5 %

Förtroendet för MP-röret har rasat under hans tid i regeringen, innan dess kunde han ligga tvåa eller trea i förtroendeligan. Utförsbacken fortsätter i den här mätningen och det finns inget som tyder på att det skulle förändras. Det tär på förtroendet och stödet för partiet att sitta i regering.

Ebba Busch Thor (KD) 20 procent + 3 %

KD-ledaren är färskast på posten och har varit föräldraledig nästan hela tiden sedan hon valdes. Trots det har var femte väljare stort eller mycket stort förtroende för henne.

Under mätperioden kastades Decemberöverenskommelsen, DÖ, i papperskorgen efter ett beslut på KD:s riksting. Det ökade markant förtroendet för Busch Thor. Före omröstningen litade 16 procent på henne, efteråt var siffran 22 procent.

Undersökningen är utförd inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel. Ett riksrepresentativt urval på 1 952 personer över 18 år utfrågades via webben mellan den 7 och 12 oktober.

Frågan som ställdes var: Vilket förtroende har du för följande partiledare? Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende alls för.....?