S har fattat att valet blir uselt

NORRTÄLJE. Socialdemokraterna betraktar ett valresultat på omkring 27 eller 28 procent som en seger.

Trots att det i så fall är en historiskt dålig siffra. Den sämsta sedan Sverige blev en demokrati för snart hundra år sedan.

Konstaterandet är givetvis inte mitt utan kommer från en högt uppsatt person inom socialdemokratin.

I ett samtal om att både Socialdemokraterna och Moderaterna går mot dåliga valresultat protesterade hen mot den bilden. Verkligheten ser annorlunda ut än för fyra år sedan och ett valresultat kring 27 eller 28 procent kommer partiet se som ett segerval. Påstod S-källan.

Socialdemokraterna vet alltså att de kommer att göra ett uselt val och har uppenbarligen förlikat sig med den tanken. Ganska märkligt, i vanliga fall brukar alla partier och alla partiledare hävda att valet inte är avgjort förrän den sista valsedeln är räknad.

27 eller 28 procent skulle vara det sämsta resultatet för Socialdemokraterna sedan rösträtten blev allmän och lika i valet 1921.

Det ligger också en bra bit under det förra resultatet, 31 procent. Och det hittills sämsta, 30,1 procent i valet 2010.

Sitt hittills bästa val gjorde Socialdemokraterna 1943, mitt under brinnande världskrig. Då lade 53,8 procent av väljarna sin röst på S. I det här valet blir partiet alltså glatt överraskat om det blir hälften så många.

Nåväl, det var inte för att diskutera valresultat som Stefan Löfven (S) och hans entourage hade åkt till Norrtälje. Utan för att presentera partiets nyaste vallöften på Ängsgårdens äldreboende i Norrtälje.

Inledningsvis verkade det som om Stefan Löfven och hans parti skulle satsa vansinnigt mycket mer pengar på vården, hela 65 miljarder. Men det krympte snabbt ihop till noll kronor.

35 av miljarderna hade nämligen använts redan under den innevarande mandatperioden, det vill säga sedan 2014.

De resterande 30 miljarderna var redan utlovade. Två tredjedelar av summan ska kommunerna få använda som de själva vill, de resterande tio miljarderna är öronmärkta.

Noll kronor mer till välfärden alltså i det som ska bli en folkomröstning om välfärden. Men annars var det inget större fel på de satsningar som Stefan Löfven och äldreminister Lena Hallengren (S) presenterade.

  1. Minst nio av tio som jobbar i kommuner och landsting ska vara tillsvidareanställda, alltså det som vi vanligen kallar fast anställda.
  2. Alla unga som färdigutbildar sig till undersköterskor eller barnsköterskor ska garanteras en fast tjänst på heltid. Avsikten är att locka fler personer till de här yrkena där rekryteringsbehoven är mycket stora.
  3. Fler utbildningsplatser för dem som vill bli undersköterskor. I dag är de ungefär 20 000 inom kunskapslyftet och S vill alltså att de ska bli fler.
  4. Minutregleringar av vad personalen inom hemtjänsten ska bistå sina klienter med avskaffas. Den gamle och undersköterskan ska använda sina egna huvuden i stället.

Efter framträdandet på äldreboendet förflyttade sig Stefan Löfven till Societetsparken där han höll sitt sommartal i ihållande regn. Talet markerar inledningen till valspurten.

Bara fyra veckor återstår till det avgörande slaget om väljarna och ännu har ingen en susning om vem som kommer att vara statsminister i höst.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.