Förbryllande klimatförändringar – men vi kommer påverkas

Effekterna av klimatförändringarna är förbryllande. Tidigare sades det att Sverige skulle bli varmare – och fuktigare i framtiden. Men den här sommaren har det både varit hett och kruttorrt och så tror vissa att det kommer att förbli under en rad år.

Nyligen publicerade forskaren Florian Sévellec en ny studie i en vetenskaplig tidskrift där han hävdade att de extrema temperaturer som stora delar av världen upplevt i år kommer att bestå under de närmaste fem åren.

Högre temperaturer i haven kommer, enligt honom, dessutom leda till översvämningar, orkaner, tyfoner och cykloner.

I en broschyr från Naturvårdsverket, som visserligen har några år på nacken, målas en annan bild upp.

Medeltemperaturen i Sverige kommer även enligt myndighetens experter att öka, sannolikt mer än i resten av världen.

Det leder till mildare vintrar ”samt fler och kraftigare regnoväder”.

Mer regn och kraftiga skyfall gör, enligt broschyren, att risken för översvämningar ökar liksom en högre havsnivå. Det medför att kusterna, särskilt runt Skåne, kommer att erodera snabbare än i dag och öka risken för översvämningar i städerna längs kusterna.

Vänern är ett särskilt problem. Vår största insjö väntas få ta emot mycket mer vatten i framtiden. Och hur ska det ta sig ner till Västkusten och havet utan att stränderna längs Göta älv rasar? Kanske en nybyggd tunnel, kanske en ny kanal.

Det är kanske helt enkelt så att vi inte vet exakt vad en ny och varmare jord kommer att leda till? Hetta och torka säger en. Värme och mer regn säger en annan.

Men otvivelaktigt är det fler denna augusti 2018 som insett att klimatförändringarna inte är att leka med än som hade gjort det för ett år sedan.

Vi har 20 år på oss, sade Naturvårdsverket för tio år sedan. Nu är det bara tio år kvar och hur mycket vi än gör kommer klimatförändringarna ändå att påverka oss.

Halten koldioxid i atmosfären har ökat med omkring 35 procent sedan mitten av 1800-talet. Sedan industrialismens genombrott har jordens medeltemperatur ökat med cirka 0,7 grader.

Det är då man blir förbannad på Donald Trump. Han tror inte att vi är så illa ute som vi är. Han lämnade det globala klimatavtalet, bekämpar en vindkraftspark vid sin skotska golfbana och vill öppna nedlagda gruvor.

Men oavsett om det blir hett och torrt eller varmare och funktigare så kommer klimatförändringarna att påverka oss. Det är ett som är säkert.


FEM SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ I VECKAN

  1. Sist ut denna sommar
    Jonas Sjöstedt är en optimist och håller sitt sommartal i dag då risken är överhängande att sommaren har övergått i höst. Särskilt som han håller talet i Döbelns park i Umeå, kommunen som också hyser hans fritidshus. Landets miljardärer kan vänta sig däng, ingår i standardutbudet.
  2. Missa absolut inte
    I morgon kväll sänds Aftonbladets partiledardebatt klockan 19. I förra valet var de flesta överens om att vår debatt var bäst och det ska vi försöka bli igen. Programledare är Robert Aschberg och Maria Bjaring från AB Morgon. Malvina Britts och jag ska reda ut vad som egentligen sägs.
  3. Far till Wien
    Utrikesminister Margot Wallström (S) tvingas för ett par dagar att avbryta sitt valarbete för att åka till ett informellt möte mellan EU:s utrikesministrar i det nyblivna ordförandelandet Österrike. Under de informella mötena, en gång i halvåret, reds saker och ting ut på allvar.
  4. Åker till Afrika
    Angela Merkel utökar domänerna och åker i slutet av veckan till Ghana och Nigeria. Det finns ett nyväckt intresse för hela den afrikanska kontinenten från både Kina och Europa nu när flera länder lyft sig ur den värsta fattigdomen. Att prata med varandra är ju heller aldrig fel.
  5. Först av tre dueller
    På fredag möts statsminister Stefan Löfven (S) och hans utmanare Ulf Kristersson (M) i den första av tre planerade dueller. Den arrangeras av SVT i Norrköping. De som följer är i Sveriges Radio den 2 september och i TV4 dagen före valdagen i Linköping.


Veckans citat

”Politik är att tjata och vara tydlig”.
Magdalena Andersson, finansminister, i Aftonbladets morgonshow i tv

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.