Tre skäl till varför Haley inte ger upp trots ny brakförlust

ATLANTA, GEORGIA. Ännu en gång fick Nikki Haley en käftsmäll av Donald Trump.

Ännu en gång klev hon ut på sin valvaka och såg ut som en segrare trots att hon precis förlorat med 20 procentenheter.

Ännu en gång vägrade hon att kasta in handduken trots omöjliga odds.

Jag ser tre skäl till varför.

En presidentkandidat som förlorar sin hemstat med tvåsiffrigt borde inte komma ut med ett strålande leende på scenen. Ändå var det precis vad Haley gjorde. Och det såg äkta ut.

Hon gratulerade Trump till segern men lovade samtidigt att fortsätta utmana honom.

–Vi måste slå Joe Biden i november och jag tror inte att Trump kan slå Biden. Vi ska inte ha val som i Sovjet med bara en kandidat. Jag har en plikt mot väljarna att kämpa vidare.

Nikki Haley under gårdagen.

Trump höll sitt segertal före Nikki Haley men nämnde henne inte ens vid namn. Hans nya taktik verkar vara att helt enkelt ignorera henne.

Efter Trumps brakseger kan jag bara se tre orsaker till att Haley vägrar kasta in handduken.

  1. Hon vill visa att hon vågar utmana och trotsa Trump trots att hon är republikan. Därmed sticker hon ut i ett parti där de flesta visar en närmast religiös hängivenhet till Trump. De säger en sak ena dagen, sen säger Trump tvärtemot. Då ändrar de sig för att tillfredsställa partiets påve. Det får henne att framstå som modig och självständig.
  2. Hon tror att Trump kan snubbla på vägen och då blir hon den naturliga kandidaten eftersom hon är den enda som är kvar i racet.
    Trump har åtminstone fyra kriminella åtal hängande över sig. I ett annat fall har han redan dömts till gigantiska böter på fyra miljarder kronor. Trump har överklagat så det återstår att se hur det blir i slutänden. Men om Trump döms till fängelse eller liknande i någon av rättegångarna så kan det bli svårt för honom att fortsätta som partiets kandidat eftersom det minskar hans segerchanser. Då har Haley redan en kampanjapparat som är på rull och kan snabbt ta över.
    Många opinionsmätningar visar att Haley har större chanser att slå Joe Biden än Donald Trump. Inte minst eftersom hon erbjuder ett betydligt ungdomligare alternativ än de två äldre herrarna.
    Enligt en ny mätning från CNN vill 67 procent av amerikanska folket inte ha en ny match mellan Trump och Biden.
  3. Hon försöker positionera sig inför presidentvalet 2028. Om Trump skulle vinna vet hon att han bara kan sitta fyra år. Därmed står vägen öppen för en ny republikan inför nästa presidentval. Ju längre hon håller sig kvar desto mer känd blir hon i väljarkåren och desto större försprång har hon före övriga republikaner när nästa valrörelse drar igång.

 
Men Haley tar också en risk genom att stanna kvar i racet.

Trump är uppenbarligen mycket irriterad på att hon inte ger upp och låter det republikanska partiet samlas bakom ex-presidenten. Det retar också hans kärnväljare. Haley riskerar att straffa ut sig hos en viktig del av det republikanska partiet.

Donald Trumps kampanj ångar på.

Men det är först efter den så kallades supertisdagen den 5 mars som detta blir ett allvarligt problem.

Då röstar 15 delstater samtidigt, bland annat Texas och Kalifornien, några av USA:s största där flest delegater står på spel. Primärvalen handlar om att samla så många delegater som möjligt för att säkra nomineringen i sommar. Den som först når 1215 delegater har vunnit.

Efter Super Tuesday kan Trump har säkrat så många delegater att Haley inte längre kan komma ikapp rent matematiskt. Då blir det svårt för henne att motivera en fortsättning. Dessutom är risken uppenbar att de som finansierar hennes kampanj hoppar av om hon inte längre ens har en teoretisk chans. Många av dem stöttar henne bara för att de inte vill att Trump bli president igen.

Haley leder inte i en enda av de 15 delstaterna. Hon är inte ens nära. Om hon förlorar i alla är det svårt att se hur hon ska kunna fortsätta.

Haley mötte väljare under lördagen.

Sanningen är att det ska till någon form av politisk eller juridisk jordbävning för att hindra Trump från att bli republikanernas kandidat.

I South Carolina uppgav 78 procent av väljarna, enligt en vallokalsundersökning i CNN, att de bestämt sig för hur de skulle rösta redan innan de första primärvalen drog igång i mitten av januari. Det pekar på vilken stark kandidat Trump är trots alla åtal och skandaler.

Han är den första presidentkandidat som vunnit de första fyra primärvalen.

Trump kommer att vinna nomineringen men med tanke på alla rättegångar som väntar innebär det inte per automatik att han blir partiets presidentkandidat den 5 november.

Aftonbladets fotograf Jerker Ivarsson och reporter Wolfgang Hansson på plats i USA.