Både kvarteret och EU mår bra av grannsämja

Detta ”trivas” som folk verkar göra med sina grannar har jag aldrig förstått. Hör jag någon i trappen väntar jag så klart med att gå ut, och vid obligatoriskt deltagande ställer jag in eftersom allt är en inställningsfråga.

Jag gillar inte att delta i kollektiva aktiviteter med folk jag inte valt själv, de som verkar tycka det är ”kul” att ”umgås”.

Sådana som jag lever ­farligt för det är kollektiva tider nu. Gårdsstädningar, cykelrensningar, gatuloppisar och val. Om detta vill jag säga en enda sak: delta.

Den första gårdsstäd­ningen jag missade var ­dagen efter min födelsedag.

Jag visste inte att städet pågick förrän jag, något champagnesåsig, skulle ­vädra en näve kläder från gårdagens kalas och flaxade med dem i fönstret tills en behå av det raffigare slaget lösgjorde sig från resten och singlade ner mitt i ringen av grannar.

Det låter ingenting när ­behåar landar på marken men i sådana lägen låter grannar. Hur de såg ut vet jag inte för jag låg på golvet i min lägenhet resten av den dagen och hela helgen och en bit in på hösten.

Nu har jag flyttat och bor på nedre botten. Ingen ­vidare fallhöjd för behåar men inte heller något smitutrymme. Och trots att gården är liten och mörk är den min. Så när det var årlig städning i helgen blev det som så att jag deltog.

Vi var ett gäng som tömde vinden från bråte, jag bar tyska vinställ i plast med en dam som var fasligt förkyld. Vi oljade utemöbler och ­sopade gata, planterade och kånkade.

En herre i huset, jag tror han hette Grovt Patriarkat, ville inte hjälpa till men gärna visa bilder på den stora altan han byggt på landet innan han flöjtade vidare till Operakällaren.

Vi samlade porslin som någon skulle ta med till ­Rumänien och ett vilt barn hällde färg på mig.

Och någonstans där, mitt i fixet, förstod jag poängen. Att göra saker ihop gör att vi fattar att vi hör ihop. Att vi delar allt, inte bara jag och de jag valt, utan alla. Eller som mamma smsade: ­”Gemenskap i arbete är ­något av det finaste och ­roligaste som finns”.

Och nu är det EU-val och Europa behöver lite grannsämja och ­gemenskap i arbetet, så ut och rösta med er. Vill ni ha mitt tips så hittar ni mig här i rabatten.

Följ ämnen i artikeln