Var jag ensam om att vilja skriva ’förlåt mig’ till Zlatan?

Allt är Loreens fel. Hon är för bra. Hon gav oss storhetsvansinne. Plötsligt var vi övertygade om att allt var möjligt och att vi dess­utom var en fotbollsnation av rang.

Sportbladen hjälpte till, skrek ut att vi minsann kunde och skulle äta Ukraina till frukost, lunch och middag. Glad i hågen valde man chips i affären och läste om Zlatans uppladdning och försökte hitta en paparazzi­bild på Helena Seger.

Sen spelade Sverige och hoppet stämde upp i ett slags kollektivt dödsjämmer över hela Sverige. Värst vad det kanske ­ändå när ljudet från spelarkorridoren i halvlek plockades upp. Kom igen gubbar, nu tar vi dom, hojtade de svenska spelarna­ ­till varandra och plötsligt var EM ett avsnitt av Kontoret.

Var det bara jag som fick lust att skriva ”Förlåt mig”-brev till Zlatan efteråt?

Men. Vi reser oss igen (nu är allt Torstens Flincks fel). Sportbladen laddar om, ­någon räknar ut den mikroskopiska chansen. Lite som när man står i kön till provhytterna och tänker åla sig in i klänningen man verkligen verkligen vill ha men som bara finns två storlekar mindre. ”Stor i storleken” blinkar expediten och man tror henne. Ja herregud, vad dum man är ibland.

Långt från det glittriga herr-EM möttes dotterns lag och motståndar­laget. Varm i hjärtat blir man av att se dessa frivilliga tränare, som lägger upp speltaktik (även om man i bakhuvudet alltid tänker på Patrik Sjöbergs bok om Viljo) och föräldrar som bullar upp med kaffe och fika. På ”min tid”– ­eller så var det bara där jag kom ifrån– gick farsorna på sin höjd förbi matchen om de skulle ta en cigg och rasta hundarna. Å andra ­sidan togs det mer kollektivt ansvar för gruppen, tränaren körde folkabussen och barn vars föräldrar inte hade tid/bil/körkort behövde ­inte ­bekymra sig.

På min tid satt tränaren och drack massor av öl på fotbollslägret medan vi i laget stod bredvid och mobbade varandra. Ah, det var tider i folkhemmet.

Det är allvar i dag. Föräldrar satsar. Kaninkokerskor och Crocodile dundeemän vrålar: KROSSA DOM!!!! GÅ PÅ DÅ!!!!

Vad skulle Glenn Strömberg tycka om det? Glenn, ja. Han har någon märklig mittbena, men vad spelar det för roll, mannen är helt ­magisk. Allt han säger måste ­vara sant. Glenn Strömberg ­vinner EM 2012.

Följ ämnen i artikeln