Han är en ”dead man walking”

Premiärminister Rishi Sunak har beslutet i sin egen hand. Samtidigt är hans tid utmätt.

Nyval måste hållas inom de närmaste 15 månaderna.

Opinionsmätningarna visar att Sunak är en ”dead man walking” oavsett tidpunkten.

Efter den regeringsombildning Sunak nyligen gjorde och Högsta domstolens beslut att stoppa regeringens planer på att skicka asylsökande till Rwanda ökade spekulationerna om när han tänker utlysa nyval.

Reglerna säger att det måste ske senast den 28 januari 2025 men få tror att Sunak väljer att vänta så länge.

Problemet är de historiskt låga opinionssiffrorna för det konservativa partiet. Hade val hållits i dag skulle Tories förlora med över 20 procentenheter mot huvudkonkurrenten Labour.

Nyligen hölls fyllnadsval i några traditionellt starka konservativa fästen där partiet gjorde historiskt usla resultat.

Riskerar bli en parentes

Mycket tyder på att de konservativa kan gå mot en valförlust av samma dimensioner som 1997 då Tony Blair ledde Labour till en jordskredsseger.

Hur Sunak än gör riskerar han med andra ord att bli en parentes som brittisk premiärminister. Han tillträdde förra hösten efter några turbulenta månader när Boris Johnson tvingades bort och efterträdaren Liz Truss fick avgå efter rekordkort tid på posten.

Mycket tyder på att de konservativa kan gå mot en valförlust av samma dimensioner som 1997.

Sunak är med andra ord inte vald av det brittiska folket, bara som en nödlösning av det konservativa partiet.

Nu ställs han taktiska fingertoppskänsla på prov. Kan han genom att tajma nyvalet perfekt lyckas vända ett tillsynes oundvikligt nederlag?

Föga överraskande skiftar experternas tips.

Dra undan mattan

Några är övertygade att Sunak tänker försöka utnyttja migrationsfrågan. Han vet att det brittiska folket vill få ett stopp på den illegala invandringen som numera främst sker via små smuggelbåtar över Engelska kanalen. För att få stopp på trafiken vill Sunak att de som kommer den vägen automatiskt ska skickas till Rwanda för att få sin asylansökan prövad där.

Det tror han kommer att dra undan mattan för människosmugglarnas affärsmodell.

Högsta domstolen har visserligen tillfälligt satt stopp för den planen men Sunak är redan i färd med att lägga fram ny lagstiftning som skulle runda domstolens utslag.

En sådan taktik kan tala för ett nyval redan i maj nästa år. Det är den tidpunkt på året som britterna helst går till val.

Å andra sidan har den konservativa regeringen styrt landet länge utan att lyckas få bukt med migrationen. Trots att de haft det som ett av sina främsta vallöften. Så frågan är vilket förtroende de har hos väljarna på den punkten.

Historiskt misstag

Även ekonomin har varit ett sorgebarn ända sedan brexit genomfördes. De konservativa lovade britterna guld och gröna skogar bara landet lyckades vrida sig ur Bryssels grepp och ta tillbaka kontrollen över sina egna affärer.

Verkligheten blev den motsatta.

Men möjligen finns det lite ljus i tunneln. Den kraftiga inflationen är på väg ner vilket på sikt kan leda till sjunkande räntor och lägre kostnader för brittiska bolånetagare. Men det tar tid för effekterna att märkas. Vilket talar för att Sunak istället väljer att hålla nyval i september eller oktober.

Han kan givetvis vänta ända till den 28 januari 2025 för att hoppas att läget i ekonomin då ska ha ljusnat ytterligare. Problemet är att valkampanjen då skulle hållas under jul- och nyår. Något politikerna vet att det brittiska folket avskyr.

Även historiskt har det visat sig vara ett misstag att vänta till sista stund med att kalla till nyval. Både Tony Blair och Margaret Thatcher lät hålla nyval tidigare än de behövde. Med lyckat resultat.

Behöver ett under

Boris Johnson visade å andra sidan att det även går utmärkt att vinna ett val i december när han 2019 vann stort på löftet ”att få brexit avklarad”.

Regeringsombildningen där Sunak sparkade den kontroversiella inrikesministern Suella Braverman och tog in den före detta premiärminister David Cameron som utrikesminister ses som ett sätt att försöka stärka partiets attraktivitet för mittenväljarna. Men det krävs mer än så.

Sunak behöver ett smärre under för att han ska kunna vända opinionsvinden oavsett när inom den närmaste 15 månaderna som valet hålls.

Han och hans parti ligger helt enkelt så illa till att bästa taktiken kan vara att vänta och hoppas att något ska hända som ändrar spelplanen.

För i nuläget finns det inget som talar för att Rishi Sunak överlever som premiärminister efter nästa val.