Gör som Franklin - ge din fiende en present

Målning av Benjamin Franklin.

En gång bad jag ett ­riktigt rövhål på en bar att hämta ett glas vatten till mig. Det var en märklig sak att göra för jag var inte törstig och den stökige borde ändå varit den sista att fråga, men jag gjorde det. Och han hämtade vattnet. Därefter slutade han bråka helt och vi fort­satte kvällen som någon sorts polare.

Fenomenet kallas ”Ben Franklin-effekten” och den är lite aktuell att tänka på i morgon när svenskar ger julklappar för 66 miljarder till varandra, inköpta ­ klivandes över folk som ­ sitter på marken utan ­ någonting. För kanske hänger det ihop.

På 1730-talet hade Benjamin Franklin en besvärlig fiende, en herre som var smart och mäktig och som ofta tog chansen att göra ner Franklin i det offentliga. Den psykologiintresserade Franklin ville få ett slut på det och gjorde därför en ­annan märklig grej. Han bad kritikern om att få låna en värdefull bok.

Kritikern blev förvånad men lånade ut den och plötsligt ändrades hans attityd helt. Efter att ha varit bussig en gång fortsatte han vara det. De två blev vänner och fortsatte så livet ut.

Slutsatsen av den här och många andra studier på ­ämnet är följande. Din attityd gentemot någon formas av hur du beter dig mot den. I den ordningen, och inte tvärtom.

Du tycker helt ­enkelt om den du är snäll emot. Om du sedan gör ­något som inte känns ­rimligt, till exempel är snäll och lånar ut en bok till ­någon du inte gillar, kommer din hjärna förklara det med att ”du gillar den” även om det inte var utgångs­läget.

Dessvärre är det lika sant åt andra hållet, ju mer skada du åsamkar någon, ­desto mer kommer du behöva tänka att du tycker illa om den för att det ska gå ihop, och desto värre kommer du bete dig. Kanske förklarar det här hur vissa bildar sig negativa attityder gentemot folk i nöd: För att stå ut med det orimliga i att inte hjälpa fast man kan. Och så rullar det på.

Jag undrar vad Ben Franklin skulle haft att säga om oss i morgon.

När det frossas i julgenerositet enbart gentemot dom man redan tycker om.

När det blundas för andra.

Kanske skulle han påminna om hur man kan vinna vänskap, i stället för att vara ett rövhål, bara genom att börja bete sig som en vän. Att det faktiskt inte är ett dugg märk­ligare än så.

Följ ämnen i artikeln