Sahlin och Reinfeldt är som ett gnabbigt par

Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt.

Ta två finklädda politiker, ställ dem på varsin sida av ett välpolerat bord och förse dem med varsitt munblåst glas med vatten.

Där har ni SVT:s idé om valbevakning.

I söndags var det åter dags för Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt att hänga vid den där underliga art deco-bardisken i ”Agendas” violetta studio. SVT utnämnde redan på förhand det till vårens stora duell och stämningen var så högtidlig att man lika gärna kunde ha gått i kyrkan. Att politikerna älskar de här små dusterna är inte så konstigt.

Här får de ju använda public service som sin egen megafon.

Agendas programledare bara ler och hejar på, medan politikerna får bre ut sig i rutan på bästa sändningstid, göra reklam för sina klatschiga valslogans och i bästa fall kasta lite skit på sin främsta motståndare utan att de jobbiga journalisterna ifrågasätter, kritiserar eller granskar någonting. Förutom eventuellt deras slipsval. Det är därför Sahlin och Reinfeldt debatterar så ofta att deras relation börjar påminna om ett smågnabbigt äktenskap.

Så sent som för en vecka sedan stod de vid en annan av SVT:s bardiskar, nämligen pulpeten i Aktuellt, för att kivas om budgeten. Under den så kallade Superveckan i slutet av januari debatterade de inte mindre än fyra gånger på tio dagar i statstelevisionens kanaler. Sen dröjde det knappt två veckor innan de drabbade samman igen, denna gång i ”Gomorron Sverige”. Sen hann statsministerkandidaterna med ännu en vända i Aktuelltstudion, innan det var dags för tvekamp i Sveriges Radio.

Till detta ska vi lägga alla artiklar inför debatterna, live-twittrandet, webb-tv-sändningarna, bloggdebatterna om vem som vann debatterna och debattanalyserna dagen efter. Och det här är ändå bara början. Som jag förstår det är politikernas huvudsyssla numera, förutom att åka tåg, att duellera.

Förra veckan kom de borgerliga partisekreterarna med en så kallad debattutmaning till de rödgröna. Alliansen vill ha ytterligare 22 debatter mellan varenda en av sina 22 ministrar och motsvarande talesman från oppositionen: Vår uppställning är klar, enligt pressmeddelandet.

De rödgröna kontrade snabbt – och krävde dessutom allmänpolitiska debatter inom varje regional partiorganisation över hela landet, vilket enligt dem själva skulle innebära minst 26 debatter utöver den centrala debatten.

I Stockholm har matchen redan dragit igång. Oppositionsledaren Carin Jämtin (S) och finansborgarrådet Sven Nordin (M) ska under våren fajtas upprepade gånger i stadens olika shoppinggallerior.

Men det stora problemet med den här olidliga grälsjukan är inte att den gör regeringsduglighet till en fråga om personlig charm och styling. Utan att den sätter maktstriden, snarare än politiken, i centrum.Och jag som trodde det var ett riksdagsval vi snackade om?

Inte ett fältslag.

Följ ämnen i artikeln