Kristersson har inte råd att göra bort sig

Ulf Kristersson, nyvald partiledare för Moderaterna.

Kvällens partiledardebatt i SVT är betydelsefull för åtminstone en av deltagarna, nye M-ledaren Ulf Kristersson.

Viktigast är att inte göra bort sig. Det vore en katastrof.

Ulf Kristersson har bara varit partiledare i en vecka när han ikväll duellerar med Stefan Löfven och debatterar med de andra sju partiledarna i SVT:s Agenda. Förväntningarna på honom är högt ställda och han har mycket att bevisa under den knappt två timmar långa debatten.

1. Ulf Kristersson själv. Debatten är viktig för Ulf Kristerssons person. Han har visserligen en mycket lång politisk karriär bakom sig men är ändå inte särskilt känd för den breda publiken. Fortfarande håller svenska folket på att bekanta sig med honom och insatsen i kväll kan få avgörande betydelse för hur han uppfattas. Trevlig, långsam, övertygande, rörig? Den som lever får se.

Men den är också viktig för Ulf Kristersson, eller snarare hans egen uppfattning om sig själv. En medioker eller rentav dålig insats kan sätta spår i självförtroendet. En nervös partiledare är ingen bra partiledare.

2. Moderaternas väljare. De som fortfarande säger att de skulle rösta på Moderaterna vill under debatten bli förvissade om att bytet på partiledarposten var till det bättre. De måste helt enkelt tycka att Kristersson sköter sig bättre än Anna Kinberg Batra skulle gjort. Allt annat vore katastrof, både för Moderaterna och för Ulf Kristersson.

De som lämnat partiet för någon av konkurrenterna, främst SD och C, eller som lagt sig på soffan, bör också få intrycket att deras gamla parti återfått en del av attraktionskraften. Det vill säga att det är tydligare vad Moderaterna vill och att de inte övergett sina gamla kärnfrågor som försvar, polis, rättsstaten och skolan.

3. Alliansens väljare. För Alliansen sympatisörer har det senaste året varit en stor besvikelse. Förbundet börjar knaka i fogarna redan i januari då Anna Kinberg Batra deklarerade att hennes parti skulle förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen, åsikt som inte alls delades av de övriga tre allianspartierna.

Bara dagarna innan Kinberg Batra lämnade partiledarposten föll Alliansen isär i två delar över det planerade misstroendevotumet mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). M och KD ville rösta ut honom från regeringen, L och C hade motsatt uppfattning.

Kinberg Batra var alltså ifrågasatt som Alliansens ledare och statsministerkandidat. Ulf Kristersson måste återupprätta M-ledarens förtroende på den punkten, inte bara för sina egna väljare utan för hela Alliansens sympatisörer.

4. Statsministerkandidat. Ulf Kristersson måste också visa att han är en trovärdig rival till Stefan Löfven om statsministerposten. Han måste uppträda som en statsman och göra troligt att han kan ratta landet på ett sätt som inger förtroende. Mot sig har han den utbredda okunskapen om sig själv. Med sig att Stefan Löfven efter tre år som statsminister fortfarande har låga förtroendesiffror. Han har inte riktigt gått hem hos svenska folket i sin roll som statsminister.

Ulf Kristersson har alltså mycket att bevisa i kvällens debatt. Men en medioker insats behöver inte betyda katastrof. Det gör däremot en dålig eftersom de första intrycken av en person tenderar att hänga kvar under ganska lång tid.

Partiledarna möts på nytt redan på onsdag då riksdagen håller höstens partiledardebatt där dock inte Ebba Busch Thor deltar eftersom hon inte sitter i riksdagen. Den följs dock inte av lika många som kvällens SVT-debatt som har ett mycket rappare upplägg än riksdagens traditionstyngda tillställning.

Fyra ämnesomriden tas upp, välfärd och jobb, klimat och miljö, trygghet och säkerhet och vården. Varje avsnitt inleds med en kortare duell mellan två av partiledarna.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.