Snälla – ta på er kläderna igen...!

Jag lyfte på huvudet där jag legat och vilat på stranden och fann mig stirrandes rakt på en medelålders kvinnas ena blygdläpp som glidit ur hennes något för trånga bikinitrosa medan hon låg och solade.

Jag tittade generat bort men kunde liksom inte låta bli att titta igen för att fastställa om jag verkligen såg det jag såg. Men jo, det var en blygdläpp på rymmen. Märkte hon inget? Eller tillhörde hon det där härliga släktet som inte bryr sig. Eller ännu värre. Tillhör hon dem som ”ääälskar sin kropp”. För om vi lämnar stranden och blygdläppar för en stund.

Exploateringen av ”den vanliga kroppen” i offentligheten (fortfarande kvinnokroppen naturligtvis) börjar stå mig upp i halsen. Pendeln svänger snabbt, för bara några år sedan suckade man över att det aldrig fanns någon brud som såg någorlunda normal, eller verklig, ut i medierna eller reklamen. Nu är det mer regel än undantag att allt från hudlotion till kläder ska säljas med lite draghjälp av ”den vanliga kvinnans” kropp, den vanliga tjejens ”bodypower”.

I USA hyllas de så kallade Dove-tjejerna som gör reklam för hudvårdsmärket endast iförda underkläder. De är ”vanliga” kvinnor i olika storlekar och färger. De har varit hos Oprah i tv flera gånger, av den enda anledning att de är ”vanliga” kvinnor som vågar stå inför hela USA i underkläder och visa upp sina runda och ej opererade kroppar.

I Sverige har vi – i och för sig hycklande Lindex men ändå – Lindex som påstår sig älska allas rövar och tuttar.

I föräldratidningar görs det ofta reportage där kvinnor visar upp sina postgravida kroppar och bedyrar hur mycket de älskar den extra magen eller de extra långa hängtitsen efter att de klämt fram en, två eller tre ungar som de tokammat.

Som postgravid måste man älska minsta bristning eftersom det skänkte en de små miraklen. Därför blev alla så upprörda när Marie Carlshamre opererade sin mage och skyllde på att hennes graviditeter sabbat magmusklerna och därför var det i en ursäktande ton som skådisen Gwyneth Paltrow förklarade att hon ville ”rekonstruera” sina bröst som hon tycker förstörts av amning.

Och mitt i semestern hade Expressen en artikelserie om kvinnokroppen. Den gick mest ut på att kvinnor hatar sina kroppar fast en av dagarna var det där, det nya obligatoriska ”jag älskar min kropp-numret”.

Nio VANLIGA kvinnor visade upp sig nakna. Jag satte glassen i strupen, lite pryd som jag är. Vi klagar på utviksbrudarna men det är helt okej att vanliga kvinnor kör upp buske och tuttar i ansiktet på oss.

Vanliga kvinnor får dessutom gärna vara självgoda och skryta om sina blekfeta kroppar men om Natacha Peyre skulle göra det vill vi så klart strypa henne. För nu är tidens melodi att man älskar sin icke-trimmade kropp för annars är man hämmad. Man ska stå för varenda lovehandle, celluit och extra magveck.

Vi som inte klarar att omfamna vartenda extra fettveck eller hellre hoppar från bron än viker ut oss på mittuppslag (tänk att hämta på dagis dagen efter att man varit naken i kvällstidningen!).

Kolla Ellas mamma, hon som visade hängtuttarna i Aftonbladet i går hahahahah) får gå hos någon livscoach för att lära oss hitta vår självkänsla.

Följ ämnen i artikeln