Skippa drömmen om tonåringarna

D

et är närmast förödande att man mitt i dataåldern kan sälja lösnummer på att en flicka vikt ut sig i någon herrtidning. En sån som Robinson-Emma. Jag har funderat på om Emma hade varit runt fyrtioåtta skulle det ha blivit rubriker då? Jo visst, men med ett helt annat tilltal.

Pornografins klassiker är mycket unga kvinnor, gärna tonåringar, skolflickor som är så där inihelvete kåta så att det rinner om dem. Manliga önskedrömmar. Onaniobjekt.

Nyligen träffade jag en vacker knappt fyrtioårig kvinna som klagade över ett visst lamt intresse för karlar och älskog. Hon hade hört att lusten skulle öka med åren. Mitt svar var: Du är ännu för ung. Kvinnans kåtaste period ligger mellan fyrtiosju och sextio med en viss dragning mot sextiofem.

En yngre älskare jag hade då en period var uppvuxen på landet och påminde sig ett sto som var i slutet på sin fertila tid. Och att hon var som galen av brunst. Därför att nu var det bråttom.

Det har skrivits alldeles för litet om mogna kvinnors erotiska lyskraft. I Medelhavsländer har unga män, i väntan på den blivande bruden vars mödomshinna helst borde vara orörd fram till bröllopsnatten, roat sig med mammas väninnor. Dessutom en bra skola i hur en kvinna vill ha det i sängen.

Sverige har inte denna tradition. I svensk litteratur har vi visserligen både madam Flod och Chefen fru Ingeborg, två kvinnor i mogen ålder som grips av kättjan så långt att de förnedrar sig. Strindbergs machostinna förakt för den åldrande bondmoran är blott alltför tydligt.

Hjalmar Bergmans attityd till fru Ingeborgs sexuella marter är däremot skildrade med ömhet och förtvivlan medan Gertrud i Hjalmar Söderbergs pjäs "Gertrud" får en mera omild behandling. I triumf lämnar hon maken, det blivande statsrådet, och ilar till sin unge älskare för att jubla att här är jag, nu kan jag bli din helt och hållet. Men den unge mannen blir inte alls trakterad.

I själva verket har han en fästmö och när Gertrud nu släpper till, så har hans intresse plötsligt slocknat. Nu har han ju också redan ägt henne.

Gertruds öde har alltid gjort mig rasande av inlevelsen i hennes förödmjukelse. Hon är plötsligt både gammal och ointressant.

Den amerikanske författaren Tennessee Williams har en märkvärdig hand med icke alldeles unga kvinnors sexualdrift. Ett litet mästerverk är "Mrs Stones romerska vår". Med respekt skildrar han den rika nyblivna änkans upptäckt av en vild sexuell lust som Mr Stone aldrig kunnat förlösa. I Rom finns en adlig dam som idkar koppleri. Parar ihop damer som Mrs Stone med vackra välskötta ynglingar. Men inte gratis naturligtvis. Mrs Stone, dryga femtio och ännu vacker.

Vi sätter dessa mogna brinnande kvinnor mot porrlitteraturens tonåringar och det blir som att knäppa en kappa fel.

Inom film och teater kan man göra en lång lista med kvinnor i mrs Stones ålder och äldre som sannerligen har erotisk lyster. Jeanne Moreau, Meryl Streep, Jane Fonda, Bibi Andersson, Yvonne Lombard, Mona Malm, Lill Lindfors och många fler. Den som hade lyckan att se och höra Marie Göranzon vara kåt i badrock i Kristina Lugns pjäs "Stulna juveler" glömmer det aldrig.

Jag menar att här är det verkligen läge för om- och nytänkande. Kvinnans kåtaste ålder ÄR mellan fyrtiosju och sextio plus. Med individuella variationer.

Det ni gubbar, där fick ni något att tänka på. Skippa drömmen om tonåringarna och ta en närmare titt på hustrun därhemma. Ni kommer att få underbart gensvar.

Följ ämnen i artikeln