För varje dåd minskar chockverkan

Jag gör två reflektioner direkt efter terrordådet i Barcelona.
Ännu en turistort förvandlas till terrormål.
Terrorn har blivit vardag. För varje dåd minskar chockverkan.

Ännu är det mycket vi inte vet om attacken i Barcelona. Men det finns egentligen inga skäl att misstro att Islamiska Staten, IS, som tagit på sig attacken verkligen ligger bakom i någon form.
Dådet följer ett känt mönster från liknande attacker runtom i Europa där man använt personbilar eller lastbilar för att döda så många människor som möjligt.
Listan över de senaste årens större terrordåd i Europa är nästan identisk med en uppräkning av kontinentens mest populära turistmål.
Paris, Nice, Berlin, Bryssel, Istanbul, Stockholm, Barcelona.

Las Ramblas är den främsta turistdestinationen i Barcelona. Precis som Drottninggatan i Stockholm en plats dit nästan alla turister kommer.
IS mål verkar vara att slå till mot mål där sannolikheten är maximal att döda människor från så många länder som möjligt. Ju fler döda nationaliteter desto större internationell uppmärksamhet. Desto större skrämseleffekt.
Jag skulle bli förvånad om det inte är fler utlänningar än spanjorer bland offren.
Än så länge vet vi inte om det var IS centralt som planerade attacken eller om det var anhängare som följt gruppen uppmaningar att genomföra terrordåd i sina hemländer.

Dåden i Nice sommaren 2016 och i London och Stockholm tidigare i år verkar ha genomförts av "ensamvargar" som sannolikt agerat utan någon central order. Medan andra dåd, som attacken mot en Ariana Grande-konsert i Manchester, verkar ha krävt en mer sofistikerad planering.
Oavsett i vilken kategori dådet i Barcelona passar in så verkar islamistiska terrorgrupper som IS ha ett utbrett nätverk i Europa av individer som är beredda att genomföra terrordåd.
Det kan handla om anhängare som blivit radikaliserade lokalt men också om personer som rest till Syrien och Irak för att strida på IS sida och sedan återvänt till sina hemländer i Europa.
En viktig pusselbit är att IS i nuläget är hårt trängt på slagfältet i Syrien och Irak. IS har nyligen förlorat miljonstaden Mosul till den irakiska armén och den USA-ledda internationella koalitionen mot IS har inlett en offensiv mot Raqqa, huvudstaden i IS självutnämnda kalifat. Terrorgruppen är på väg att utplånas som militär kraft. Deras ambition att bygga ett islamistiskt samhälle ligger i spillror.
I ett sånt läge är det naturligt att IS i ett försök att visa att man fortfarande har en stor kapacitet slår till i Europa när man kan.

En hemsk effekt är att vi i Europa blivit så vana vid terrordåd att reaktionen inte längre är lika präglad av fasa som när Charlie Hebdos tidningsredaktion i Paris attackerades i januari 2015. Vi är mentalt förberedda på ett annat sätt och räknar med risken för terrordåd.
Samtidigt är det påfallande hur världsstäder trots alla förvarningar inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att stoppa presumtiva terrordåd där man använder fordon som dödliga vapen. Jag är övertygad om att man nu kommer att sätta upp nya säkerhetsbarriärer kring den populära gågatan i Barcelona.
Spanien borde ha varit förvarnade. Efter det stora terrordådet i New York den 11 september 2001 var Spanien ett av de länder som drabbades hårdast när al-Qaida sympatisörer slog till i Madrid 2004 och placerade bomber på fyra olika pendeltåg. Totalt dödades 200 personer.
Vi är medvetna om terrorhotet men har ändå svårt att agera som om det kunde hända i just vår egen hemort.