Inför körkort för alla hundägare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Antalet kamphundar i Sverige har ökat från 300 till 6000 på tio år. Antalet polisanmälda hundattacker har under samma tid ökat från 1 900 till 3 600, enligt TV4. Nu talas det om förbud, att vi ska göra som Danmark där 13 raser förbjöds tidigare i år.

Det vore självklart en mycket enkel lösning, bort med alla raser som kan gå till attack. Alla ska kunna känna sig säkra i sitt bostadsområde och inte bli attackerade av en rasande, sinnessjuk hund.

Fast när ett universitet i Pennsylvania gjorde en undersökning som omfattade 6 000 hundar från 33 raser så visade det sig att rottweiler och pitbull låg i mellanskiktet när det gäller benägenhet att attackera.

Den mest aggressiva rasen visade sig i stället vara – tax. En stor överraskning för mig som firar ettårsdag som matte till Gudrun, en släthårig tax med ett synnerligen muntert och milt sinnelag.

Men skenet bedrar tydligen, bakom de stora öronen kan det dölja sig en mördarmaskin. Enligt studien har en av fem taxar bitit eller försökt bita främlingar och lika många har attackerat andra hundar. En av tolv hade attackerat sina egna ägare.

På andra plats när det gäller aggressivitet kom chihuahuan och på tredje jack russellterrier. (Snällast var basset, golden retriever, labradorer och siberian huskies.)

Självklart kan inte små arga hundraser tillfoga någon större skada jämfört med exempelvis en pitbull, men undersökningen visar ändå att det är meningslöst att förbjuda kamphundar.

I stället borde man fokusera på grundproblemet: hundarnas ägare. Det gamla talesättet sådan herre, sådan hund, stämmer på både gott och ont.

Värst är de som skaffat stora hundar för sitt beskydd och tycker det är ballt att hetsa dem. Även de som är för inkompetenta, valhänta eller lata för att uppfostra sina hundar är livsfarliga för sin omgivning och borde beläggas med hundförbud, höga böter och gärna fängelse när oskyldiga förbipasserande attackeras.

Det är de odugliga ägarna som är ansvariga och därför spelar det ingen roll om alla kamphundar avlivas i morgon. Dåliga hundägare kan förstöra en hund så att den blir aggressiv, oavsett ras.

Ett körkort för alla som skaffar hund borde omedelbart införas, för allas skull, även för hundarnas.

Följ ämnen i artikeln