Föräldrar måste förstå sina barns verklighet

Det var inte som att jag hade förväntat mig någonting annat, ändå är det så mycket som frustrerar mig med svaren jag får. Svaren på frågan hur unga upplever att deras föräldrar ser på sociala medier. Om de förstår. Förstår att det är mer än någonting som stör middagen eller som tar upp 99 procent av barnens tid.

En tjej skriver: ”Nej, de fattar inte att sociala medier verkligen är någonting, utan säger att man är beroende och börjar jämföra med när de var små”. Hon får medhåll av en annan; ”mamma använder det, men hon förstår inte riktigt gemenskapen vi unga har på sociala medier”.

Här någonstans har vi problemet. Den där världen dina barn har i fickan, den är inte parallell. Det är verkligheten och ibland är den, i sociala mediers ägo, till och med mer definierande för vem du är eller vem du kommer att bli än någonting annat. Att som förälder försöka avfärda det, eller att inte försöka förstå sig på vad det faktiskt innebär, blir som att avfärda det ditt barn upplever eller känner. Och det kommer att bygga barriärer. Mellan barn och föräldrar.

För om de upplever problem i sin verklighet, var ska de vända sig då? Vem ska de lita på förstår dem?

För jag säger inte att att det inte finns problem. Det gör det. Näthatet är så utbrett att kommentarsfält kan börja liknas vid verbala krigszoner. Vi är ständigt ett knapptryck bort från objektifiering och vi värderar oss själva utefter gilla-knappar. Det kommer att hända saker i de här verkligheterna som gör ont och som behöver redas ut. Men ingen tonåring kommer att prata om de får lära sig att deras liv, plattformar och sfärer inte är på riktigt. Vuxna och vuxnas förståelse behövs i verkligheter som är nya.

För det magiska med sociala medier är att unga har möjligheten att hitta sin egen röst. Definiera sitt eget värde. Hitta det unika som bor i varje person och inte vara rädd för att visa det utåt.

Så är du förälder, signa up och följ med i ungas verklighet. En extra like från någon som betyder något kan vara exakt vad ditt barn behöver för att känna sig trygg nog att ta sig an resten av världen.

Följ ämnen i artikeln