Förtroendet för Ebba Busch störtdyker

Alla partiledare i regeringen tappar i Aftonbladet/Demoskop

Det har börjat dåligt för regeringens tungviktare.

Förtroendet har tokrasat för Ebba Busch och Johan Pehrson den senaste månaden.

Det minskar påtagligt även för Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Trots en viss minskning är Magdalena Andersson fortfarande den partiledare som svenska folket har klart högst förtroende för. Nästan två tredjedelar av kvinnorna och nära hälften av männen har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren.

Betydligt sämre går det för regeringens tre partiledare och för Jimmie Åkesson, ordförande i regeringens stödparti SD. Förtroendet har under den senaste månaden minskat substantiellt för hela kvartetten.

Allra sämst går det för energiminister Ebba Busch (KD). Förtroendet för henne tokrasar. Nedgången är hela sju procentenheter sedan november.

Det är svårt att hitta någon annan förklaring än Buschs krampaktiga försök att framställa elprisstödet som ett infriat vallöfte. Trots att det inte alls är det.

Regeringsunderlagets partiledare.

Förtroendet minskar också kraftigt för Liberalernas Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister. Nedgången uppgår till hela fem procentenheter. Pehrson ligger fast förankrad på partiledarligans nedre halva och har sig själv att skylla. Hans pladdriga sätt att uttrycka sig försätter honom ständigt i problem. Svikna klimatlöften likaså.

Även förtroendet för regeringens axelmakter, statsminister Ulf Kristersson (M) och SD-ledaren Jimmie Åkesson sjunker rejält. Men takten är i deras fall något lugnare, tre respektive fyra procentenheter. Svikna vallöften på alla möjliga fronter, exempelvis sänkta bensinpriser är den huvudsakliga förklaringen.

För oppositionens fyra partier är resultatet mer blandat. Förtroendet ökar svagt för tre partiledare och minskar för två.

En för hela politiken oroande siffra är att så många väljare helt misstror partiledarna. Valdeltagandet sjönk rejält för första gången på tjugo år i valet i höstas. Det kan delvis förklaras med den gapiga och oresonliga ton som partiledarna valde att använda under valrörelsen.

Av de sammanlagt nio partiledarna saknar minst hälften av väljarna förtroende för sju. Andersson och Kristersson är de enda som får någorlunda godkänt av fler än hälften av valmanskåren.

Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson (S) 55 procent - 2 %

Lite märkligt är det att oppositionsledarens förtroende ligger skyhögt över statsministerns, men så är det just nu. Upp- och nedvända världen.

Kvinnorna är ”Magdas” stödtrupp nummer ett. 62 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne. Ungefär lika många män har stort eller mycket stort förtroende för henne som för Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson (M) 40 procent - 3 %

Det är inte riktigt bra att statsministern efter mindre än två månader på posten ligger 15 procentenheter efter oppositionsledaren i förtroendeligan. Men så är det i alla händelser nu och Kristersson borde sätta till alla klutar för att minska gapet till Andersson.

Kanske skulle han försöka sig på en flirt med de kvinnliga väljarna? Där ligger Kristersson riktigt dåligt till jämfört med Magdalena Andersson. Nästan dubbelt så många kvinnor har förtroende för henne jämfört med honom.

Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) 37 procent - 4 %

SD-ledaren har lite svårt att finna sig till rätta i sin nya roll. Under sina tolv år i riksdagen har han gått på offensiven, anfallit och klagat.

Nu är det slut på det. I dag ingår Åkesson i regeringsunderlaget och måste ta ansvar för allt det som regeringen gör i Tidöavtalets anda.

Han har inte vant sig än kan man kort och gott konstatera. Inte väljarna heller. Därför tappar han förtroende i alla grupper; kvinnor, män och unga väljare. Samtidigt blir de som saknar förtroende för SD-ledaren fler.

Ebba Busch.

Ebba Busch (KD) 34 procent - 7 %

Under november månad, regeringens första hela månad vid makten, störtdök förtroendet för energiminister Ebba Busch. Om inget oväntat inträffar kommer det att fortsätta sjunka.

Löftesbrotten när det gäller elprisstödet är både omfattande och lättbegripliga. Hur mycket Busch än försöker bortförklara dem kommer hon inte att lyckas. Hon får försöka hitta en annan utväg.

Annie Lööf.

Annie Lööf (C) 34 procent + 1 %

C-ledaren räknar ner, den 2 februari klämtar frihetens klocka. Det framstod med all önskvärd tydlighet i söndagens partiledardebatt i SVT. Hon bara körde, den onödiga hänsynens tid var förbi.

Att hon är mitt inne i epilogen har på något märkligt sätt stärkt Lööfs aktier bland väljarna. Särskilt bland kvinnor.

Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar (V), 28 procent + 2 %

V-ledaren hade sin storhetstid när hon ohämmat kunde puckla på, och till och med leda avsättningen av, förre S-ledaren Stefan Löfven. Nu sitter hon på avbytarbänken tillsammans med S, MP och C och den typen av aktiviteter är helt ointressanta. Följaktligen är förtroendet för henne ganska lågt.

Johan Pehrson.

Johan Pehrson (L), 18 procent - 5 %

Mätningens näst störste förlorare. Förtroendet för honom minskar kraftigt. Eftersom politik är en förtroendebransch har Pehrson en hel del att jobba med för att uttrycka sig försiktigt.

Det gäller särskilt de kvinnliga väljarna. L-ledaren ligger sist på deras lista.

Per Bolund och Märta Stenevi.

Per Bolund (MP) 17 procent + 1

MP-rören ligger nästan alltid sist i mätningar av förtroendet för partiledarna. Kvinnorna står för ljusningen i det annars kompakta mörkret.

Märta Stenevi (MP) 16 procent - 2 %

Lika illa står det till för det kvinnliga språkröret. 64 procent har lågt eller mycket lågt förtroende för henne. Bolunds siffra är 63.

Nästa mätning kommer efter nyår.


Aftonbladet/Demoskop

Förtroendet för partiledarna

1. Magdalena Andersson (S) 55 procent. - 2 %

2. Ulf Kristersson (M) 40. - 3

3. Jimmie Åkesson (SD). 37. - 4

4. Ebba Busch (KD) 34. - 7

Annie Lööf (C) 34. + 1

6. Nooshi Dadgostar (V). 28. + 2

7. Johan Pehrson (L). 18 - 5

8. Per Bolund (M-P). 17. + 1

9. Märta Stenevi (MP) 16 - 2

Andel väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes för en månad sedan.


Kvinnoligan

Magdalena Anderson 62 procent

Annie Lööf 41

Ulf Kristersson 33

Nooshi Dadgostar 32

Jimmie Åkesson 30

Ebba Busch 27

Per Bolund 22

Märta Stenevi 21

Johan Pehrson 15

Andel kvinnliga väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.


Mansligan

Magdalena Anderson 48 procent

Ulf Kristersson 47

Jimmie Åkesson 41

Ebba Busch 41

Annie Lööf 27

Nooshi Dadgostar 23

Johan Pehrson 21

Per Bolund 12

Märta Stenevi 11

Andel manliga väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.


Ungdomsligan

Magdalena Andersson 53 procent

Ulf Kristersson 45

Ebba Busch 41

Jimmie Åkesson 36

Annie Lööf 35

Nooshi Dadgostar 31

Johan Pehrson 28

Märta Stenevi 22

Per Bolund 21

Andel väljare under 30 som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.


Bottenligan

Märta Stenevi 64 procent

Per Bolund 63

Johan Pehrson 57

Ebba Busch 54

Nooshi Dadgostar 53

Annie Lööf 52

Jimmie Åkesson 51

Ulf Kristersson 48

Magdalena Andersson 31

Andel väljare som har litet eller mycket litet förtroende för partiledaren.

Så gjordes undersökningen


Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som
speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 530
intervjuer under perioden 29 nov – 5 dec, 2022 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.