Varifrån kommer alla horbockar i Kosovo?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mandom, mod och morske män finns i gamla Sverige än. Eller är den gamla sången bara nostalgiskt trams?

Efter alla avslöjanden om vad som hänt i Kfor-bataljonerna i Kosovo har åtminstone jag börjat undra. För ett par dagar sedan åtalades en svensk officer för att ha utnyttjat en brittisk kapten sexuellt efter en fest i Pristina. Förra året hittades barnporr i datorerna i den svenska Kfor-bataljonens högkvarter. I mars i år var det dags igen. En värnpliktig furir skickades hem efter att hans barnporr upptäckts.

Sedan har vi det värsta lågvattenmärket av dem alla:

Svenska officerare i Kosovo hade en tävling om vem som kunde ha sex med flest prostituerade. De stämplade kvinnorna mellan benen och fotograferade dem sedan som bevis på vad de gjort.

Vad är detta för samling av pedofiler och horkarlar?

Det är en gammal sanning att folk som går omkring med vapen måste ha en hög moral, för annars börjar de förr eller senare ha ihjäl folk. Riddaridealet uppstod inte av en slump.

Tyvärr är det en lika gammal sanning att det alltid finns drägg som förstör för dom andra. För det handlar inte bara om att det är omoraliskt, föraktfullt mot kvinnor och att man smutskastar en hel nation, det handlar också om att packet stödjer den organiserade brottsligheten. Därför borde en sådan moral råda att övertramp är oacceptabla.

Själv begriper jag ingenting. De svenska soldater jag har träffat ute i världen har varit bra. Jag har sett hur de hjälpt civilbefolkningen och räddat liv. Två av de klokaste män jag träffat är överstar.

Varför detta moraliska förfall i Kosovo?

Tja, drygt 800 soldater skickas dit varje halvår. Intresset för Kfor-tjänst är inte högt, det finns få soldater i Sverige att rekrytera bland. Ibland måste man ta dem som finns till hands för att hålla igång verksamheten. Inget görs heller för att förbättra saken.

När utlandstjänstgöring föreslogs göras obligatorisk för landets officerare så protesterades det vilt. Många officerare sa att de valt sitt yrke för att de ville försvara Sveriges gränser, inget annat. (Som om någon soldat någonsin valt krig.)

Otroligt att en officer som fått betald utbildning blir förvånad över att hon eller han någon gång kan skickas till en stridszon. För om inte militärerna vill utföra landets säkerhetspolitik, vem ska då göra det? Räddningsverket? Lottakåren? Scouterna?

Lika konstigt är det att det är så tyst om saken. Försvaret kostar 40 miljarder varje år, vad får vi för pengarna? Varför berättar inte politikerna varifrån soldaterna till utlandstjänst ska rekryteras nu när värnplikten snart är nedlagd?

Och var är brudarna? Vi vill se fler kvinnliga officerare!

Kalla mig gärna naiv och idealistisk, men jag tror faktiskt att det finns tillräckligt mycket stake i våra svenska krigare så att de kan behandla kvinnor med respekt och som jämlikar samtidigt som de gör ett bra jobb.

Oavsett var de befinner sig i världen.

Detta borde om något vara en hederssak.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln