Bilbränderna gynnar Jimmie Åkesson och SD

KOLUMNISTER

När klimatförändringarna blev en het valfråga sjönk förtroendet för Sverigedemokraterna som ett brev på posten.

Efter bilbränderna i Västsverige ligger fokus åter på Jimmie Åkessons planhalva.

Det går väldigt snabbt i politiken just nu. Av rädsla för att marginaliseras flyttar sig partierna nästan lika snabbt som vinden.

Ett lysande exempel är Sverigedemokraterna. I anslutning till sitt sommartal i Sölvesborg i lördags slog Jimmie Åkesson fast att ”vädret” inte är en politisk fråga.

Det var inte så smart. Det fattade SD-ledningen så tre dagar senare meddelade den miljöpolitiska talespersonen att partiet vill satsa 500 miljoner på internationella insatser för att tvinga ner koldioxidutsläppen.

Men då hade klimatet redan hamnat i bakgrunden. Sedan ett 80-tal bilar satts i brand i Västsverige under natten till i dag låg fokus åter på gängkriminalitet och utsatta förorter. Det vill säga på Jimmie Åkessons hemmaplan.

Partiledarna, utom just Åkesson, överträffade varandra i att uttala avsky för ligisterna som bränt bilarna.

– Vad fan håller ni på med, sade statsminister Stefan Löfven (S) som också slog fast att samhället kommer att reagera ”hårt” på bränderna.

Jan Björklund (L) blev ursinnig, Ebba Busch Thor (KD) ville ha fler poliser och Annie Lööf kallade dåden för avskyvärda. Gustav Fridolin skrev att bilbränder aldrig kan ursäktas. Nä, just det.

Men det smög sig in även en annan dimension, den sociala. Antagligen för att partiledarna ville distansera sig från den SD-liknande retoriken.

Ulf Kristersson (M) slog fast att socialtjänsten inte är rustad för att hantera kriminella tonåringar men att den, underförstått, borde vara det. Ebba Busch Thor sade inte bara att poliserna måste bli fler utan också att mammorna och papporna måste stärkas och bli mer närvarande.

Det vill säga de sade ungefär det som gjorde Tony Blair, tidigare labourledare i Storbritannien, berömd en gång. Nämligen att man inte bara ska bekämpa brottsligheten utan också dess orsaker.

I våras ökade stödet för SD och det berodde i hög grad på att även de andra partierna pratade om det som ligger Sverigedemokraterna varmast om hjärtat, och där de också har hög trovärdighet. Nämligen brott, straff och migration.

Så snart debatten handlade om något annat, i det här fallet klimatet, så sjönk stödet för SD i väljarbarometrarna.

Om den politiska diskussionen kommer att handla om bilbränder mer än ett dygn gynnas Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Då ligger fokus åter på deras frågor.

En gissning är därför att de andra partierna snabbt kommer att försöka styra bort från bilbränderna. Om de lyckas är en annan fråga.

Det här är Lena Mellin 00:25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin