Vem vågar regera med Merkel om hon förgör alla?

BERLIN. Allt annat än en storseger för Angela Merkel i dag vore en första klassens sensation.
Den enda spänningen i valet handlar om vem hon ska regera med framöver.
Merkels största problem är att hon förgör alla sina partners. Vem vågar regera med henne?

Angela Merkels sista kampanjmöte inför valet.

Angela Merkel har varit förbundskansler i tolv år. Men hon har aldrig haft lyxen att regera på egen hand. Hon har alltid varit beroende av något annat parti.
Först var det socialdemokraterna SPD som tappade stort i valet därpå. Sedan var det liberalerna, FDP som åkte ut ur den tyska riksdagen efter att de regerat ihop med Merkel.

Priset är högt

De senaste fyra åren var det SPD igen som ännu en gång tvingats konstatera att priset för att vara stödparti åt Merkel är högt. Stämmer opinionsmätningarna kommer partiet att tappa flera procent och kanske göra sitt sämsta val efter andra världskriget.
Nutidshistorien visar att Merkel bildligt talat käkar upp sin koalitionspartner. Det är som hon med sin sansade kompromissvillighet suger upp allt syre. Även om det är en koalition så är det hon som tar äran för allt som går bra medan partnern får skulden för allt som inte fungerar.
Kanske är det inte medvetet men det är så det har sett ut.
Att fortsätta vid makten lockar givetvis socialdemokraterna som bland annat innehar den prestigefyllda utrikesministerposten. Samtidigt måste det kännas som ett högriskprojekt att gå in i ännu en så kallad stor koalition med Angela Merkels kristdemokrater.
Koalitionen har skapat en oerhört stark regering men den har samtidigt dödat så gott som alla oppositionspolitik. Många tyskar har svårt att ta SPD:s kanslerkandidat Martin Schulz på allvar när han under valrörelsen försöker distansera sig från Merkels politik.
Demokratin mår inte heller bra av alltför långa perioder av bara samförstånd där alla konflikter sopas under mattan.

Inte Merkel som riskerar mest

Vem ska Merkel regera ihop med om sossarna inte längre vill?
Opinionsmätningarna tyder på att liberalerna FDP gör comeback i Förbundsdagen. I Christian Lindner har man en karismatisk partiledare med lite av Justin Trudeaus rockstjärnestatus. Men vågar han liera sig med Merkel med tanke på vad som hände förra gången?
En lösning vore att ta in ännu ett parti i regeringen, miljöpartiet De gröna. Problemet för Merkel är att hon då skulle tvingas förhandla med två partier inför varje större beslut. Och ändå skulle det bli en svagare regering än i dag.
En avgörande förändring vid det här valet är högerextrema Alternativ för Tysklands, AfD:s framgångar i opinionen. De kan mycket väl bli tredje största parti och därmed helt förändra det tyska politiska landskapet. Men både Merkel och Schulz har uteslutit allt samarbete med AfD.
Det enda andra parti av någon storlek som återstår är Die Linke, spillrorna av Östtysklands gamla kommunistparti. Ett parti som Merkel är lika negativ mot som AfD. Även SPD har tidigare uteslutit ett samarbete.
Därmed är alternativen begränsade. På något sätt måste Tyskland regeras.
Oavsett hur konstellationen till slut ser ut som är det inte Merkel som tar den största risken utan den som vågar regera tillsammans med henne.