Merkel mot vinst efter de första prognoserna

Uppdaterad 2019-07-11 | Publicerad 2017-09-24

Angela Merkels CDU får som väntat flest röster efter den första vallokalsundersökningen – men rasar jämfört med 2013.

Samtidigt backar socialdemokratiska SPD som direkt meddelar att de inte tänker ingå i koalition med Merkel.

Alternativ för Tyskland får fler röster än väntat – med 13,5 procent får de enligt prognoserna en historisk plats i förbundsdagen.

AFTONBLADET RAPPORTERAR LIVE

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Angela Merkel, 63, har varit förbundskansler i Tyskland sedan 2005 och går under smeknamnet ”Mutti”, tyska för mamma.

Vallokalerna öppnade 08 och stängde 18. Då kom en första vallokalsundersökning som visar att Merkel får fortsatt förtroende som förbundskansler, en fjärde mandatperiod.

Hennes CDU får tillsammans med systerpartiet CSU omkring 32,5 procent. Socialdemokraterna SPD gör sitt sämsta val sedan andra världskriget med 20 procent.

Partiet, som varit stödparti till Angela Merkels regering, meddelade omgående att koalitionen splittras.

– Vi kommer att gå i opposition, säger vice partiledaren Manuela Schwesig, enligt AFP.

Samtidigt innebär resultatet för CDU/CSU ett kraftigt ras från de 41,5 procent man fick 2013.

I övrigt får Alternativ för Tyskland, AfD, 13,5 procent, liberala FDP 10,5 procent, De Gröna 9,5 procent och Die Linke 9 procent.

Högerpopulistiska AfD gör ett historiskt inträdde i det tyska parlamentet, förbundsdagen, och blir tredje största parti. Ledaren Alexander Gauland säger att man tänker "förändra det här landet".

– Vi kommer att jaga Merkel, säger han, enligt tyska medier.

Förhandlingar på måndag

Aftonbladets Wolfgang Hansson kommenterar SPD:s dåliga resultat och AfD:s framgång.

– Detta är det sämsta valresultatet som socialdemokraterna gjort sedan andra världskriget, säger han om det första resultatet.

– AfD får 13 procent, vilket är högre än väntat. De har plockat röster från Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.

På måndag när det slutgiltiga resultat är klart kommer koalitionsförhandlingarna att börja.

Drygt 60 miljoner tyskar är röstberättigade. Valdeltagandet i valet 2013 var 73 procent, tre procentenheter högre än i valet dessförinnan.

Strax efter lunchtid hade 41,1 procent av de röstberättigade lagt sin röst. Det är en liten minskning mot 41,4 procent 2013.

Vill inte samarbeta med AfD

För första gången sedan andra världskriget har Tyskland få ett högerextremt parti i förbundsdagen.

Det relativt nybildade Alternativ för Tyskland, AfD, vill lämna eurosamarbetet och införa hårdare tag mot kriminalitet och i invandringsfrågor.

AfD var nära att komma in redan 2013, men var då 0,3 procentenheter från de 5 procent som krävs för att ta plats i riksdagen.

Opinionsundersökningarna innan valet pekade mot att AfD skulle få drygt 11 procent. Det preliminära resultatet på 13 procent är därför en rejäl framgång. De andra partierna har inte öppnat för att samarbete och AfD ser ut att bli isolerat i parlamentet.

Seg valrörelse

Den stora frågan nu är vilket parti som Angela Merkel kommer bilda koalition med.

I dag styrs Tyskland av Merkels CDU/CSU med stöd av socialdemokratiska SPD.

Andra alternativ är att Merkel söker stöd hos De Gröna, eller det liberala partiet FDP som åkte ur i förra valet men ser ut att ta sig tillbaka.

En bidragande orsak till Socialdemokraternas svaga opinionsläge tros vara att partiet blivit osynligt i regeringen med CDU. Ledaren Martin Schulz, som i våras hade betydligt mer vind i seglen, har uttryckt irritation av att Angela Merkel inte velat debattera med honom.

Den enda valduellen som Angela Merkel ställt upp på inför valet, en tv-sänd debatt den 3 september, benämndes som en sömnig historia, i en valrörelse som aldrig riktigt hettade till.