Massiv polissatsning mot Gumball 3000

Publicerad 2013-05-20

20 förare blev av med körkortet i Finland

I går lämnade lyxbilarna i Gumball 3000 Sverige. Några av dem hann i dag knappt köra av Finlandsfärjan innan de stoppades.

Den finländska polisen storsatsar just nu på att stoppa lyxracet. 20 Gumball-förare har blivit av med körkortet i dag, enligt Ilta-Sanomat.

Gumball 3000 - lyxracet som startade i Köpenhamn i går morse skapar varje år stora rubriker. Både lyxbilarna och förarna, däribland David Hasselhoff, drar ögonen till sig när de kör på vanliga vägar i höga hastigheter.

205 km/h på motorvägen

I går körde de i rasande fart genom Sverige och åkte vidare med Finlandsfärjan mot Åbo. Utanför Åbo tog det däremot slut för flera av förarna, enligt Ilta-Lehti. De körde 205 km/h på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors  där den högsta tillåtna hastigheten 120 km/h.

– Vi är fortfarande inte färdiga med förhören. Men det har garanterat varit omkörningstillfällen och fara för utomstående, säger Martti Fager från den finländska polisen till Ilta-Lehti.

Kan bli rekordhöga böter

Den finländska polisen storsatsar mot Gumball 3000 just nu. Över 60 poliser övervakar lyxracet. Enligt Ilta-Sanomat har så många som 20 Gumball-förare blivit av med körkortet under förmiddagen. För dem väntar nu sannolikt rekordhöga böter.

I Finland finns det inget maxbelopp för trafikböter. Bötesbeloppet sätts efter hur hög inkomst föraren har. För några år sedan dömdes en svensk miljonär till 200 000 kronor i böter för fortkörning i Finland. Bland oljeshejkerna och miljonärerna som kör Gumball 3000 finns många med väldigt höga inkomster.

Flera Gumball-förare fick böter även i Sverige i går. Då gällde maxbeloppet på 4000 kronor. En av deltagarna körde dessutom av E4 med sin Lamborghini.