USA och Storbritannien attackerar Huthimilis i Jemen

Uppdaterad 2024-01-12 | Publicerad 2024-01-11

USA och Storbritannien har gått till angrepp mot Huthirörelsen i Jemen.

Det amerikanska flygvapnet uppger att man bombat över 60 mål i 16 olika städer.

”Jag kommer inte tveka på att vidta ytterligare åtgärder”, säger USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

Storbritannien och USA bombade ett flertal mål som används av den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen under natten mot fredag, svensk tid.

Det handlar om över 60 mål i 16 olika städer i Jemen, uppger det amerikanska flygvapnet.

I attackerna användes stridsflyg och robotar från stridsfartyg.

De har bland annat riktat in sig på luftvärnssystem, vapendepåer och logistiska nav, rapporterar AP, med hänvisning till amerikanska försvarskällor.

En AP-reporter på plats i huvudstaden Sanaa ska ha hört fyra explosioner under natten. Två personer, boende i kuststaden Hodieda vid Röda havet, vittnar om fem stora explosioner, enligt nyhetsbyrån.

Bild från en värmekamera vid en av Storbritanniens attacker i den gemensamma offensiven mot Huthirebeller inne i Jemen.

 

En robot avfyras mot Jemen under natten mot fredagen från ett krigsfartyg.

Biden: En av världens viktigaste sjöleder

Strax efter att attackerna inleddes uttalade sig USA:s president Joe Biden.

”Idag under min ledning har den amerikanska militären, tillsammans med Storbritannien och stöd från Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna, utfört framgångsrika attacker mot ett antal mål i Jemen, som använts av Huthirörelsen för att äventyra friheten i en av världens viktigaste sjöleder”, säger han, enligt Sky News och fortsätter:

”Jag kommer inte tveka på att vidta ytterligare åtgärder för att skydda vårt folk och det fria flödet av internationell handel”

 USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak på G20 i september förra året.

Även Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak uttalade sig under natten mot fredag.

”Under de senaste månaderna har Huthimilisen utfört en rad farliga och destabiliserande attacker mot civila fartyg i Röda havet, vilket orsakat störningar i en mycket viktig handelsled. Deras hänsynslösa agerande riskerar liv och förvärrar den humanitära krisen i Jemen”, säger Sunak och fortsätter:

"Vi har därför vidtagit begränsade, nödvändiga och proportionerliga åtgärder i självförsvar, tillsammans med USA.”

Karta som visar var i Jemen attackerna skett.

 

USS Dwight D. Eisenhower har blivit placerad i Röda havet sedan Iranstödda Huthi-rebellerna genomfört flera attacker till stöd för palestinierna i Gaza.

Huthiernas svar: ”Vi kommer inte att backa”

En talesperson från Huthirörelsen, Nasr Aldeen Amer, hade en hård tongång när han uttalade sig efter attacken.

Han skriver på plattformen X att Huthirebellerna kommer att fortsätta attackera fartyg i röda havet som är på väg mot Israel.

”Det är en brutal aggression mot vårt land, som de kommer att få betala dyrt för. Vi kommer inte att backa från vårt stöd för det palestinska folket, oavsett vad det kostar”, säger han, rapporterar Sky News.

Abdulsalam Jahaf, som är högt uppsatt i Huthi-ledningen, gav inte heller några indikationer på att de skulle vika ner sig.

”Vi har längtat efter att konfrontera USA i över 20 år. Det här är en helig Jihad och det här är det historiska skedet i vilket Gud hedrat oss för att förödmjuka USA, Storbritannien och Israel”, säger Jahaf enligt nyhetsbyrån.

Den militära gruppen Hezbollah i Libanon och Iran har fördömt attackerna.

"De här attackerna kommer bara bidra till osäkerhet och instabilitet i regionen", säger Nassar Kannani, talesperson för Irans utrikesministeriet.

Löftet efter fartygsattackerna: ”Konsekvenser”

Bakgrunden kring situationen på Röda havet har att göra med Huthimilisens attacker mot kommersiella fraktfartyg sedan november. Milisen i sin tur menar att angreppen är en protest mot kriget i Gaza.

Spänningarna har ökat avsevärt sedan i tisdags, då krigsfartyg från både USA och Storbritannien sköt ned 21 drönare och robotar avfyrade från Jemen.

En presskonferens hölls på Pentagon under torsdagskvällen, svensk tid. Reportrar frågade om USA:s planer kring en möjlig attack, vilket Ryder inte ville ge svar på då.

– Uttalandet från flera länder att det kommer bli konsekvenser, om attackerna inte upphör, talar för sig själv, sa han.

Liknande vaga tongångar hördes från Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps när han uppmanade journalister att ”bevaka området”.

Några timmar senare kom beskedet att USA och Storbritannien inlett attacken.

Följ ämnen i artikeln