USA sänkte tre Huthi-båtar efter attack mot danskt fartyg

Publicerad 2023-12-31

USS Dwight D. Eisenhower har blivit placerad i Röda havet sedan Iranstödda Huthi-rebellerna genomfört flera attacker till stöd för palestinierna i Gaza.

Tre båtar har sänkts och dess besättningsmän har dödats av amerikanska helikoptrar på Röda havet.

Den dödliga attacken skedde efter att Huthi-rebeller från Jemen försökt borda ett danskägt fartyg.

– Detta är en tydlig signal från USA att det kommer kosta på för huthierna om de fortsätter med attackerna, säger Jan Hallenberg forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Läget utanför Jemens kust fortsätter att eskalera. Under lördagskvällen, lokal tid, attackerades det danskägda containerfartyget Maersk Hangzhou i Röda havet med robotar. Den amerikanska jägaren USS Gravley svarade på anropet och sköt ned två raketer som avfyrats från områden kontrollerade av huthi-rebellerna.

Mindre än 24 timmar senare skickade samma danska fartyg ytterligare ett nödrop. Fyra mindre båtar från huthi-rörelsen sköt då mot fartyget i ett försök att borda det.

Från det amerikanska krigsfartygen USS Eisenhower, som även det navigerat till platsen, lyfte två helikoptrar för att utfärda verbala varningar. När helikoptrarna även de besköts besvarade man elden och sänkte tre av småbåtarna och dödade tio personer ur besättningen. Den fjärde båten flydde sedan området, det skriver den amerikanska militära ledningen Centcom på X.

Maersk ”Mumbai” på bilden är ett likande fartyg som det som attackerades under söndagen i Röda havet.

Foto släppt av Huthi-rebellerna som visar hur en av deras helikoptrar närmar sig lastfartyget Galaxy Leader den 19 november, startdagen för attackerna mot fartyg på Röda havet.

23 attacker på drygt en månad

Man skriver även att detta är den 23:e attacken sedan huthierna intensifierat sin offensiv mot samtliga fartyg i Röda havet, något som görs till stöd för palestinierna i Gaza.

– Det här är en tydlig signal från USA att det kommer att kosta på för huthierna om de fortsätter att attackera, säger Jan Hallenberg associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.

USA har även anklagat Iran för att ha del i attackerna, men den anklagelsen har Iran dock slagit ifrån sig. Och någon risk för ett regionalt krig på fastlandet har Jan Hallenberg svårt att tänka sig i nuläget.

– För USA är tröskeln ovanligt hög vad gäller den här regionen. Man vill ju inte gärna att det ska flamma upp där igen och man vill inte lägga sig i den instabila situationen i Jemen. Därför har de inte attackerat fastlandet där raketerna skjuts ifrån utan bara försvarat sig till sjöss, säger Hallenberg.

Danska regeringen kommer skicka en fregatt till den USA-ledda koalitionen Operation Prosperity Guardian i Röda havet.

Stoppar all trafik på Röda havet – igen

Han betonar att situationen i området är komplicerad men att rutten genom Röda havet och ut i Europa genom Suezkanalen är strategiskt viktig för många länder. USA har redan fartyg sedan tidigare i området och under förra veckan beslutade även Danmark att skicka en fregatt för att delta i insatsen om att skydda internationell sjöfartstrafik.

– Det är ju bättre än inget men det är den amerikanska kapaciteten som gäller, hittills i alla fall. Men skulle det eskalera så har ju kineserna en bas där och det är bara så mycket som en sådan stor handelsnation kan tåla, men även för dem är tröskeln mycket hög, menar Hallenberg.

Rederiet Maersk meddelar att ingen ombord på Maersk Hangzhou skadats i samband med händelsen. Man har nu beslutat att avbryta samtliga transporter på Röda havet – endast fyra dagar efter att man på prov började köra där igen efter tidigare stopp.

Följ ämnen i artikeln