Johanna, 26, död i cykelkrasch i Brasilien

Uppdaterad 2015-09-17 | Publicerad 2015-09-16

Johanna Eklöf, 26, skulle resa jorden runt på cykel tillsammans med sin pojkvän.

I går råkade paret ut för en svår trafikolycka i Brasilien – och Johanna Eklöf avled av sina skador.

– Ud känner till att två unga svenska medborgare har råkat ut för en trafikolycka i Brasilien, säger Anna Ekberg på ud:s pressavdelning.

Olyckan inträffade i går morse i delstaten Acre, 23 mil från staden Rio Branco.

Enligt lokala medier ska paret av okänd anledning ha kolliderat med en personbil på en landsväg.

Skadades svårt

Johanna Eklöf drabbades av så svåra skador att hon dog på olycksplatsen, uppger lokala medier. Hennes pojkvän, en man i 25-årsåldern från Mellansverige, överlevde olyckan och vårdas nu på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i Rio Branco.

– Han är vid medvetande men är chockad. Han drabbades av en allvarlig skallskada, har brutna nyckelben och blåmärken över hela kroppen, säger chefsläkaren Giovanni Casseb till tidningen Globo.

Svenska ud bekräftar den tragiska olyckan:

– Ud känner till att två unga svenska medborgare har råkat ut för en trafikolycka i Brasilien den 15 september. En kvinna är omkommen och en man är skadad, säger Anna Ekberg på ud:s pressavdelning.

Skulle resa i tre år

Innan avresan till Sydamerika i januari berättade paret om sina planer för Arbetarbladet, lokaltidningen i Gävleområdet där Johanna Eklöf var uppväxt.

De berättade att målet var att resa jorden runt på cykel under loppet av tre år. I artikeln beskrevs båda som vana resenärer och cyklister med erfarenhet av flera liknande långväga resor.

– Vi ser inte oss själva som äventyrare, men det handlar om inställningen att vilja och den har vi, sa Johanna Eklöf till tidningen i januari.

Skriver om sin sorg

Resan skulle ta sin början på den sydamerikanska sydspetsen Ushuaia och på parets gemensamma Facebook-sida kunde vänner och bekanta följa deras färd. Under det senaste dygnet har människor från hela världen hedrat paret med kondoleanser.

"Livet är så orättvist men ni levde er dröm", skriver en vän.

"Vilket tragiskt slut på er underbara resa. Jag kan inte förstå att det är sant", skriver en annan vän.

Anhöriga underrättades av polis under onsdagseftermiddagen, uppger ud.

Följ ämnen i artikeln