Lena K Samuelsson lämnar rollen som publisher under våren

Publicerad 2024-01-30

Lena K Samuelsson.

Lena K Samuelsson lämnar under våren rollen som chefredaktör, vd och ansvarig utgivare för Aftonbladet, ett jobb hon haft i sex år.

– Det har varit en glädje att få leda Aftonbladet. Jag älskar den här tidningen, men nu är det dags för någon annan att ta över, säger hon.

Lena K Samuelsson tillträdde som publisher 2018 efter en lång karriär i Schibsted och har under de här åren framgångsrikt styrt Aftonbladet genom flera utmaningar i omvärlden, dels en pandemi, men också en krävande annonsmarknad, lågkonjunktur och skenande inflation.

Som chefredaktör och vd har hon sett till att Aftonbladet i dag har en solid digital affär och kunnat fortsätta stärka sin position som svenska folkets primära nyhetsdestination, bland annat genom att utveckla  prisbelönt journalistik och ta stora kliv framåt inom livebevakning, video och poddar – och senaste året också inom AI.

– Det är nästan 35 år sedan jag första gången klev in på Aftonbladets redaktion. Sedan dess har jag varit nattchef och nyhetschef, chefredaktör på SvD, koncerndirektör i Schibsted och haft en massa andra spännande uppdrag. Att sen få komma hem till Aftonbladet igen har varit otroligt fint. Jag är tacksam för alla möjligheter jag fått i Schibsted och ser fram emot att fortsätta bidra, både i koncernen och utanför. Men nu vill jag ge mig själv ett nytt och lite friare yrkesliv, säger Lena K Samuelsson.

”Stark ledare och förebild”

Siv Juvik Tveitnes, koncerndirektör för Schibsted News Media, konstaterar att det är en tidningslegendar som nu lämnar Aftonbladet.

– Lena har varit en viktig del av Schibsted så länge jag har jobbat här. Det går nästan inte att föreställa sig ett Schibsted utan henne. Hon är en stark ledare och en förebild för många av oss som fått jobba tillsammans med henne. Under våra år tillsammans i News Media har Lena gjort ett fantastiskt jobb med Aftonbladet och det i en mycket krävande tid. Hon har tagit mediehuset genom transformationen på ett imponerande sätt och sett till att tidningen står på en urstark position för att möta framtiden, säger Siv Juvik Tveitnes.

Lena K Samuelsson är kvar som chefredaktör, vd och ansvarig utgivare fram till att en ny publisher tillträtt och kommit in i jobbet, vilket väntas ske någon gång under våren. Processen att hitta en efterträdare har redan påbörjats.

– Aftonbladet är och ska fortsatt vara Sveriges primära nyhetsdestination. För det krävs en publisher som kan balansera mellan det journalistiska och det kommersiella men som också är en erfaren och god ledare, säger Siv Juvik Tveitnes.

En bred publicistisk förankring i kombination med kommersiell erfarenhet och driv är därför viktiga förutsättningar, tillsammans med förståelse för teknologi, digital strategi och produktutveckling.

Aftonbladets blivande publisher blir också en nyckelperson i ledningen för den nya mediekoncern, Schibsted Media, som nu är under uppbyggnad, dels för att Aftonbladet är Nordens största nyhetssajt, men också för att Sverige är en strategiskt viktig hemmamarknad för Schibsted Media.