Guuled, 18, vinner Unga journalistpriset 2023

Publicerad 2024-01-22

Guuled Mohamed skrev om att unga i Järva inte förstår varför de ofta kroppsvisiteras av polisen.

Nu är han vinnare av Unga journalistpriset.

– Det var en ungdom som sade det var hans vardag att bli visiterad och att det händer alla, säger Guuled Mohamed.

Varje år delas Unga journalistpriset ut av Aftonbladet, Mobile Stories och Mediekompass. Till årets upplaga av tävlingen kom rekordmånga bidrag in.

Nu har juryn, efter livliga och långa diskussioner, korat Guuled Mohamed till vinnare. Han är 18 år gammal och bor i Hjulsta i Stockholm, där han även är uppvuxen.

– Det känns kul att vinna det här priset. Att skriva artikeln tog tre månader och det känns värt nu, säger Guuled Mohamed.

Guuled Mohamed är vinnare av Unga journalistpriset.

Hans tävlingsbidrag, som går att läsa här, är ett reportage som handlar om ungdomar som bor i Järva som menar att de blir utpekade och kroppsvisiterade av poliser på grund av hur de ser ut.

– Visitationszoner finns ju inte, men alla ungdomar jag pratade med sade att det här har pågått i flera år. Det var en ungdom som sade det var hans vardag att bli visiterad och att det händer alla.

Vad var svårast med att skriva artikeln?

– Det var svårt att hitta ungdomar som ville prata med mig. Det var inte lätt. Många sade att media bara vrider och vänder på citat. De var få som hade tillit till medier.

Allt började på Järvaveckan

Guuled Mohamed pluggar till vardags ekonomi på gymnasiet och han har länge haft siktet inställt på att bli just ekonom. Men idag tänker han annorlunda. Nu vill han bli journalist.

Allting började i somras när han såg att

Framtidens husFramtidens hur ligger i Rinkeby och riktar sig till unga människor mellan 16 och 19 år som bor i Akalla, Kista, Rinkeby och Husby. Dit kan man komma och få hjälp med studier, arbete, fritidsaktiviteter och skapa egna projekt och arrangemang. i Rinkeby annonserade om att man genom Mobile Stories kunde få intervjua partiledare på Järvaveckan.

Guuled Mohamed nappade.

– Det var jätteroligt att intervjua partiledare. Jag fick inga raka svar utan de var duktiga på att undvika mina frågor. Gunnar Strömmer var verkligen ett proffs på att undvika frågor.

Guuled Mohamed har startat upp en egen ungdomsredaktion i Rinkeby.

Startade egen ungdomsredaktion i Rinkeby

Erfarenheterna från Järvaveckan gav mersmak. För att få utlopp för lusten att göra journalistik bestämde sig Guuled Mohamed för att bilda en egen redaktion.

För två månader sedan startade han, med hjälp av Framtidens hus och Mobile Stories, upp ”Ungdomsredaktionen i Järva”.

– Vi är en liten grupp. Redaktionsmedlemmarna har jag rekryterat här på Framtidens hus. Vi är tre reportrar och två poddredaktörer som ska producera material om Järva. Vi har sju artiklar ute just nu.

Han hoppas att fler ungdomar ska upptäcka journalistik genom den nystartade redaktionen.

– Jag vill ge andra unga i området något meningsfullt att göra på sin fritid, istället för att vara ute och hänga. De kan hålla på med journalistik och att ifrågasätta. Det är ju det viktigaste vi har i vårt demokratiska samhälle.

Hur går det till när redaktionen arbetar?

– Vi ses en gång i veckan. Då brainstormar vi mestadels. I veckorna brukar vi hålla kontakten via sms.

Är du nyhetschef?

– Ja, jag är nyhetschef kan man säga.

”Det är bara kriminaliteten som tas upp”

Vad handlar er journalistik om?

– Målet är att visa upp det riktiga Järva till resten av samhället. Jag bad en kompis som inte bor här att nämna tre saker om Järva. Då svarade han: ”kriminalitet, segregation och mångkultur”. Det är fel svar tycker jag.

Vad är det riktiga Järva?

– Gemenskap. Och alla aktiviteter. Det är mitt Järva. Det finns hur många föreningar som helst här som riktar sig till unga. De gör hur mycket saker som helst men har svårt att nå ut.

Hur tycker du att stora medier rapporterar om Järva?

– Det är bara kriminaliteten som tas upp, som dessutom mest fanns för flera år sedan. Bilden av att det bara bor kriminella personer ges i medierna. Alla tror att det är så. Jag känner inte igen mig i bilden som ges av Järva i medier. Visst kriminalitet och skjutningar kanske är en del av Järva, men det är viktigt att visa upp allt som är bra också.

Hur tar unga del av journalistik?

– Mest genom sociala medier skulle jag säga. Det är så man når unga.

Det ska han göra för prispengarna

När man vinner Unga journalistpriset får man sitt bidrag publicerat i Aftonbladet och 10 000 kronor.

Guuled Mohamed känner sig glad över att hans artikel nu kommer nå många människor. Han tror att journalistik är ett sätt att få till förändring i samhället.

Vad kommer du att göra med prispengarna?

– Jag kommer att lägga pengarna på utrustning till redaktionen. Och kanske marknadsföring, säger Guuled Mohamed.

Aftonbladet överraskade Guuled Mohamed på Framtidens hus i Rinkeby.