Kronofogden säljer lustgas på auktion

Publicerad 2023-11-03

Nervskador, förlamning och blodproppar – riskerna med lustgas är många.

Samtidigt går det att köpa hem flera kartonger från Kronofogdens hemsida.

– Vi har tyvärr inte möjlighet att lägga in moraliska bedömningar eller lämplighetsbedömningar, säger Kronofogdens presschef Helena Esscher.

Lustgasen som traditionellt sätt har använts inom förlossningsvården har de senaste åren blivit en populär partydrog. Trots att både poliser och läkare har varnat för lustgas går den att köpa på flertalet hemsidor – och på Kronofogdens hemsida.

– Är det lagligt att sälja och vi kan få betalt för det, så har vi en skyldighet att göra det för att betala personens eller företagets skulder. Vi är en myndighet och följer de lagar och de regelverk som styr vår verksamhet, säger Helena Esscher, presschef på Kronofogden.

Kan inte göra moraliska bedömningar

I nuläget finns det två auktioner uppe på Kronofogdens auktionstorg med lustgas.

”19 stycken flaskor Fastgas lustgas. Ska innehålla 640 g lustgas per flaska”, står det i en an annonserna.

Utropspriset för auktionerna ligger på 1900 respektive 3000 kronor och ett flertal bud har redan inkommit.

– Vi har tyvärr inte möjlighet att lägga in moraliska bedömningar eller lämplighetsbedömningar, säger Helena Esscher.

”Säljer ju allt från fastigheter till bilar”

Esscher menar att det är Kronofogdens uppdrag att se till att den som ska ha betalt också får det. Är man skyldig pengar och har något som är utmätningsbart och är värt mer än 1000 kronor, så måste Kronofogden försöka sälja det. Dock finns det vissa regler och restriktioner.

– Det är 18-årsgräns för att handla på våra auktioner, vi säljer ju allt från fastigheter till bilar och lösöre som smycken, klockor, konst, verktyg och kläder, säger Helena Esscher.

Följ ämnen i artikeln