Försvarsmakten ökar beredskapen efter Rysslands invasion av Ukraina

Publicerad 2022-02-24

Försvarsmakten ökar beredskapen efter Rysslands invasion av Ukraina i natt.

Sveriges överbefälhavare har beslutat om ökad incidentberedskap för stridsflyg och beslut har även tagits om ökad beredskap för cyberattacker.

– Vi kommer att ha fler Jas i beredskap på flera platser runtom i landet, säger Therese Fagerstedt, på Högkvarterets informationsavdelning.

Följ ämnen
Ukraina

Den ryska attacken på Ukraina får också direkt påverkan för svenska försvarsmakten.

Therese Fagerstedt på försvarets informationsavdelning säger att risken för ett angrepp mot Sverige är fortsatt låg – men flera beredskapsåtgärder har ändå vidtagits efter nattens invasion i Ukraina.

– Det handlar om att ha en så aktuell lägesbild som vi bara kan kring händelseutvecklingen som vi ser. Men också att vi hela tiden har den senaste lägesbilden för olika rörelser i vårt närområdet, säger Therese Fagerstedt.

Bland åtgärderna märks att överbefälhavaren Micael Bydén beslutat om att öka incidentberedskapen så att fler rotar med Jas Gripen står redo dygnet runt att kontrollera främmande fartyg och flyg i Sveriges närområde.

”Fler Jas i beredskap”

– Överbefälhavaren har beslutat att förstärka flygvapnets incidentjakt och det innebär att vi kommer att ha fler Jas i beredskap på flera platser runt om i landet, säger Therese Fagerstedt.

På Aftonbladets fråga uppger hon att Jas-planen kan komma att vara bestyckade med stridsladdade robotar.

– Ja, det kan de vara. Det är många som har sett bilder på våra Jas som har deltagit i övningar nyligen och då kunde man se att det hängde robotar på Jasen. Det är ju ett sätt för oss att öka beredskapen.

Therese Fagerstedt på försvarets informationsavdelning.

Hon bekräftar även att Försvarsmakten har vidtagit åtgärder för att stärka förmågan att stå emot cyberangrepp mot Sverige.

– Jag kan bekräfta att vi har vidtagit åtgärder inom den domänen. 

Förvarsmakten kommer vidare att genomföra ett antal beredskapsövningar som kan komma att synas för allmänheten, redan från och med i dag.

Omfattar hela landet

– Vi kommer att öva skydd och bevakning av vissa objekt, till exempel Högkvarteret, säger Therese Fagerstedt.

Högkvarteret omfattas också av en beredskapsökning på så vis att fler officerare kommer att tjänstgöra i staber.

– Vi har ytterligare höjt stabsberedskapen i Högkvarteret för att öka planeringsförmågan, säger Therese Fagerstedt.

Åtgärderna omfattar enligt försvaret hela landet och kommer att vara både synliga och dolda.

– Vi ser inte att det här innebär en ökad risk för ett väpnat angrepp på Sverige men naturligtvis måste vi ha tillgängliga resurser i vårt närområde. Det är där vårt fokus ligger just nu.

”Vi kommer att ha fler Jas i beredskap på flera platser runt om i landet”, säger Therese Fagerstedt.