Svenskar i Ukraina väcktes av flyglarmet: ”Vi är chockade”

Publicerad 2022-02-24

Svenskar i ukrainska storstaden Lviv väcktes av flyglarm på torsdagsmorgonen.

– Jag hör flyglarmet som larmar om att det är krig nu. Vi är väldigt chockade och skakade, säger Robin Bray tidigt på morgonen.

– Vi vaknade av flyglarmet, som har ljudit fem, sex gånger nu. Folk sprang över gatorna vid första larmen, nu är det folktomt på gatorna, säger Erik Lundin.

Följ ämnen
Ukraina

Svenske Robin Bray bor i Lviv i västra Ukraina. När Aftonbladet når honom tidigt på torsdagsmorgonen har han nyss vaknat till ljudet av sirener.

– Utanför lägenheten ser jag ingenting, men jag hör flyglarmet som larmar om att det är krig nu. Det känns extremt oroväckande och vi har ingen aning om vad som händer. Vi är väldigt chockade och skakade, säger han.

Tillsammans med sin fru Marta och dottern Olivia har han bott i Lviv i sex år. Hans bästa vän, som också är svensk, lämnade Ukraina för en vecka sedan. Själv har han och familjen valt att stanna kvar.

– Vi har varit beredda på att något skulle hända, men ingen hade en tanke på att det skulle bli en fullskalig invasion, säger Robin.

Robin tillsammans med sin fru Marta och 4-åriga dottern Olivia i Lviv, Ukraina.

Robin berättar att han och hans fru tog ut alla sina pengar från sina ukrainska konton, ifall bankerna skulle stänga ner.

– Just nu är jag orolig för att infrastrukturen, radio, tv och internet ska slås ut, så att vi blir avskurna från omvärlden. Vi har en packad väska, men jag vet inte om det ens är möjligt att ta sig ut ur landet, eller om gränserna är stängda, säger Robin.

”Jag är mest orolig för min dotter”

– Det känns surrealistiskt och jag är mest orolig för min dotter. Jag och min fru försöker skådespela och låtsas som att allt är okej, för att det inte ska bli traumatiskt för henne.

Svenske Erik Lundin, 63, från Sundsvall har varit i Ukraina sedan förra söndagen, för att evakuera sambon Anna, 53, och hennes son Mark, 15, från deras lägenhet i Kiev. De kom till Lviv i söndags.

– Jag vaknade av flyglarmet när det ljusnade, i gryningen. Då var det bara att ta sig upp snabbt. Vi åker mot polska Krakow om en timme, berättar Erik Lundin, strax före klockan 09 på torsdagsmorgonen.

– Det är en väldig anspänning. Men inga bomber har fallit över Lviv än, konstaterar han.

Erik Lundin, 63, tillsammans med sambon Anna, 53, och sonen Mark, 15, i Ukraina.

Erik Lundin tror att det kommer bli ökande flyktingström mot väst nu när kriget inletts.

– Läget ändrar sig snabbare än vi trott. Vi måste iväg nu. Ett problem för Anna är att hon också har en vuxen 24-årig son. Han tror inte han kan gå över gränsen, då riskerar han att bli inkallad, säger Erik Lundin.

Han räknar inte med några problem för sig själv, Anna och den yngre sonen Mark.

– När vi har kommit till Krakow, som ligger en timme bort med bil, vänder vi nosen på bilen norrut och kör mot Sundsvall. Vi räknar med ett par dagar i bil innan vi är framme, säger Erik.

Han känner en sorg för Ukraina, efter att Ryssland förklarat krig mot landet.

– Ukrainarna tar det här väldigt bra, de är väldigt starka, även Anna. De är väldigt lugna. Men jag hoppas Västvärlden står emot detta med hårda insatser, så att Ukraina får fortsätta tillhöra väst. Ukraina är ett fredligt land som utvecklas bra, säger Erik Lundin.

Skulle lämna landet – stoppades på flygplatsen

Svenske Mårten Angner, som också bor i Ukraina, skulle tillsammans med sin familj ta ett flyg ut ur Kiev på morgonen. Men väl på flygplatsen blev de stoppade.

– Samtidigt som vi skulle checka in fick vi meddelandet att det inte gick, ”no check in”. Så där stod vi, två personer, mitt i staden med en massa bagage och en bebis, säger Mårten.

Han berättar att de därefter blivit upphämtade av en vän med bil, och han vill inte säga var de befinner sig i nuläget.

– Just nu befinner jag mig på en ”okänd” plats kan man väl säga. Vi har haft tur.

Precis som andra boende i landet, som Aftonbladet pratat med, säger Mårten Angner att han inte hade väntat sig en invasion. Han säger också att han de senaste dagarna varit osäker på om han ska stanna kvar eller lämna landet.

– Vi trodde inte att det skulle hända på det här sättet. Jag kan tänka mig att många är rädda nu, säger han.

I Kiev har människor sökt sig till skyddsrum.