Världens åtgärder mot viruset

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2020-01-28

En pilot iförd skyddskläder parkerar ett flygplan på Wuhans flygplats Tianhe på tisdagen.

Hittills har endast ett 70-tal bekräftade fall av coronavirus upptäckts utanför Kina.

Men i takt med att siffran sakta ökat vidtar allt fler länder åtgärder för att försöka förhindra en större smittspridning eller hjälpa sina medborgare i Kina.

Här är några exempel.

Flera asiatiska länder har infört olika former av inreseförbud.

Singapore har meddelat att man inte kommer att släppa in personer med pass utfärdade i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei, eller personer som besökt provinsen.

Mongoliet har stängt hela sin långa gräns mot Kina för såväl motorfordon som fotgängare.

Malaysia och Filippinerna har skärpt inreseregler för kineser för att begränsa antalet turister från landet.

Thailand har inlett kontroller av alla resenärer som anländer med flyg från Kina.

Ryssland har beslutat att fortsätta hålla sina gränsövergångar mot Kina i öster stängda ytterligare ett tag.

Hongkong har beslutat att sluta köra höghastighetståg och färjor till Fastlandskina från och med torsdag, samt halvera antalet flygavgångar till Fastlandskina och upphäva personliga inresetillstånd för fastlandskineser.

Evakueringar

En rad länder i Asien har dessutom beslutat att evakuera sina medborgare som befinner sig i den stängda mångmiljonsstaden Wuhan, där utbrottet började.

Utöver asiatiska länder har exempelvis USA meddelat att man chartrat ett flygplan som kommer att föra ut 240 av landets medborgare, inklusive konsulär personal, från Wuhan.

Frankrike uppger att man skickar ett första plan till Wuhan på onsdagen för att hämta hem medborgare som inte har några symptom och som kommer att sättas i karantän på hemmaplan. Man planerar senare att skicka ytterligare ett plan för personer med symptom för att kunna vårda dessa i Paris.

Spaniens och Storbritanniens regeringar uppger att de i samarbete med andra försöker hitta lösningar för sina medborgare. Även Tyskland uppger att man ser över möjligheterna att hjälpa tyskar i Wuhan i någon form.

Sverige avvaktar

Danska utrikesdepartementet uppger enligt Ritzau att man deltar i planeringen av en gemensam europeisk insats för att hämta hem EU-medborgare med flyg. Det finns 18 danskar i Hubei, varav sju bett om att bli evakuerade.

Svenska UD:s presstjänst har ingen information om huruvida Sverige också deltar i planeringen.

– Den svenska ambassaden i Peking för en nära dialog med övriga EU-länder som finns representerade i Kina och om behov skulle uppstå så övervägs möjligheterna att vidta gemensamma åtgärder, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör vid UD.

TT: Hur skulle de gemensamma åtgärderna i så fall se ut och gå till?

– Det är inget jag kan spekulera om, utan det får vi se om behovet skulle uppstå.

Källor: Reuters, AFP, med flera