Aniyah, 19: ”Biden är äldre än min morfar”

Georgias väljare förbereder sig för val med begränsningar

Publicerad 2024-03-01

ATLANTA, GEORGIA. Sedan Trump förlorade Georgia i valet 2020 har delstaten infört nya valregler – som befaras slå mot svarta väljare.

Studenten Victoria Charles, 19, får rösta i presidentvalet för första gången i november.

– Många jag känner är besvikna på president Biden, säger hon. Han har verkligen jagat de svartas röster men inte uppfyllt sina vallöften.

Den nya vallagen SB202 antogs för tre år sedan och innehåller flera delar som väcker oro.

Förbud har införts mot att lämna mat eller vatten till väljare som tvingas vänta i timslånga röstningsköer. Köer som väntas bli längre, på grund av att valdistrikten inte längre behöver få tillstånd från justitiedepartementet för att minska antalet vallokaler.

Det har också blivit krångligare att poströsta och förhandsröstningen kommer också att begränsas på sätt som tros slå mot exempelvis skiftarbetare.

I den stora samlingssalen på Emory campus är det långt mellan sittgrupperna. Ett arv från covid som fortfarande är högst levande hos många amerikaner. Det är inte ovanligt att se folk som går omkring med mask utomhus här i Georgia.

Victoria Charles, 19, och Aniyah Grant, 19 sitter i varsin fåtölj och pluggar. De får rösta i presidentvalet för första gången i november.

– Många jag känner är besvikna på president Biden, förklarar Victoria. Han har verkligen jagat de svartas röster men inte uppfyllt sina vallöften. Så risken är stor att många stannar hemma istället för att gå och rösta.

Bidens ålder

Det glittrar från ett märke på hennes beiga tröja. Genom de jättelika fönstren ser man ut över en park och välskötta hus från början av 1900-talet byggda i marmor från Georgia.

Aniyah fyller i.

– Politikerna lovar en massa för att få våra röster men sedan händer ingenting. Det tror jag påverkar folks vilja att rösta.

”Biden är äldre än min morfar och jag vill definitivt inte att han ska få sköta landet”, säger Aniyah, 19.

Victoria tycker att Bidens ålder är en annan faktor. Aniyah nickar ivrigt instämmande.

– Det borde vara någon yngre som styr. Biden är äldre än min morfar och jag vill definitivt inte att han ska få sköta landet.

Båda studerar inom hälsosektorn och båda säger att de tänker rösta i valet oavsett.

– Jag hör ofta mina föräldrar och andra vuxna säga att deras röst inte betyder något. Ett dumt resonemang för då blir det aldrig några förändringar. Det är viktigt att rösta. Jag tror att vi unga generellt är mer benägna att rösta.

Försöker utnyttja åtalen

Men republikanerna försöker inte bara försvåra för svarta att rösta. Med den andra handen försöker Donald Trump locka svarta röster.

Samtidigt som vi träffar svarta väljare i Atlanta håller Trump ett tal inför konservativa afroamerikaner i granndelstaten South Carolina. Han försöker utnyttja alla åtalen mot sig för att väcka en känsla av samhörighet med publiken. Resonemanget är att eftersom svarta ofta blir åtalade borde de känna extra mycket för Trump och rösta på honom.

Ett synsätt som bidrar till att förstärka bilden av svarta som brottsligt benägna och av många döms ut som rasistiskt.

”Jag är mer oroad för mänskliga rättigheter än jag är för Bidens hälsa”, säger Thaeis Morgan.

På frisörsalongen Vintage Salon är frisörstolarna i art deco-stil med sidorna i gul och grön plast. De är slitna med sprickor på många ställen. Men så är de också från 40-talet. Den enda salongen i Atlanta som varit öppen längre är den där frihetskämpen Martin Luther King brukade klippa sig.

Frisören Clarence Hutchinson, 43, är i färd med att klippa 75-årige Thaeis Morgan som punktligt kommer hit var tredje vecka för att snygga till frisyren och ansa skägget.

– Det är för tidigt att lita på opinionsmätningarna, anser han. Valrörelsen har inte kommit igång på allvar. Den politiska reklamen kommer inte ut på allvar förrän framåt april.

”Mer oroad för mänskliga rättigheter”

Kanske har han rätt. Kanske vill han tona ner de dåliga mätningarna för Biden.

– Har jag ett val mellan Biden och Trump så väljer jag definitivt Biden varje gång även om han inte lyckats så bra i Vita huset som många av oss svarta hoppades.

När jag för Bidens ålder på tal viftar han bort farhågorna.

– Jag är mer oroad för mänskliga rättigheter än jag är för Bidens hälsa. Trump är nästan lika gammal.

Frisören drar igång hårfönen och dränker både Morgans röst och popmusiken som strömmar ur högtalarna i salongen. 

Han gör en sista ansning med saxen innan Morgan är klar, betalar sina 40 dollar och går.

På Vintage Salon är frisörstolarna i art deco-stil.

Frisör Hutchinson sopar ihop hårresterna på golvet.

– Alla pratar om att Biden måste få de svartas röster, säger han. Jag tror Biden behöver de ungas röster för att vinna, oavsett hudfärg.

Fram till valdagen kommer mångas blickar att vara riktade mot Georgia.

Aftonbladets team Jerker Ivarsson och Wolfgang Hansson.

Följ ämnen i artikeln