Första priset till minne av Adler

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-16

LONDON. Han mördades i tjänsten, men hans minne och namn lever vidare.

Martin Adler Prize delades ut för första gången i går.

– Han hade varit jättestolt även om han helst stod bakom kameran, säger Alan Adler, bror och prisutdelare.

Aftonbladet-medarbetaren Martin Adler bevakade en demonstration på Tribunka Square i Somalias huvudstad Mogadishu den 23 juni 2006.

Det blev hans sista uppdrag som frilansjournalist.

Martin Adler, 47, blev skjuten bakifrån från nära håll av en okänd gärningsman – men hans minne lever i allra högsta grad vidare.

Otroligt stolt

Han var en förebild inom sin yrkesgrupp och hedrades med en minnesfilm vid Rory Peck Awards förra året. I går, när årets gala hölls i brittiska filminstitutets lokaler i London, delades för första gången Martin Adler Prize ut.

Den svenske krigskorrespondenten var ett stående inslag vid tidigare galor och blev 2004 belönad för en film som visade hur amerikanska soldater behandlade krigsfångar i Irak.

Världskänd svensk

– Jag är otroligt stolt över Martin. Han var min store lillebror. När vi var små var det han som klättrade högst och hoppade längst. Han vågade alltid mest men tyglade all energi när han gick in i berättandet. Det här är ett bra sätt att minnas Martin, säger Alan Adler.

Han överlämnade ett pris och en check på 60 000 kronor till Bitek Oketch, frilansjournalist från Uganda. Bitek träffade aldrig Martin Adler, men ser den världskände svensken som en legendar.

– Han var modig och osjälvisk och rapporterade från platser dit andra inte vågade åka, säger han.