”Vad som sker är ett folkmord”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-09

Putin: Rysslands agerande nödvändigt

På lördagen uppgav Vladimir Putin först att 2 000 personer dödats i georgiska attacker.

Senare sänkte han antalet till ”dussintals” döda och ”hundratals skadade”, samtidigt som han beskyllde Georgiens för folkmord.

Uppgifterna gick han ut med när han framträdde i tv i Vladikavkaz i Nordessetien.

– Som resultat av Georgiens aggression i Sydossetien har dussintals människor dödats och hundratals skadats.

”Dödande slag”

Putin sade också att Georgien ”utdelat ett dödande slag mot sin egen territoriella integritet, och därför mot sin suveränitet.”

”Välgrundat och legitimt”

– Det är svårt att föreställa sig hur Sydossetien skulle kunna övertalas att integrera sig på nytt med Georgien efter detta, sade han och kallade Rysslands handlande för ”välgrundat, legitimt och nödvändigt”.

Han lovade att Ryssland ska satsa motsvarande uppemot tre miljarder kronor för första fasen av återuppbyggnad i Tschinvali och förstörda byar.

”Folkmord”

Han anklagade Georgien för att ha begått ”ett brott mot sitt eget folk” i Sydossetien.

– Vad som sker där är ett folkmord, sade han enligt Interfax.

Senare under lördagsnatten kom ryska uppgifter om att man inte kommer lämna Georgien med sina trupper förrän det ”garanterat inte förekommer folkmord i Sydossetien”.

Enligt Ryssland har:

30 000 sydossetier tvingats på flykt

Ett dussintal Tschinvalibor dödats i striderna och hundratals skadats.

13 ryska fredsbevarande soldater dödats och 70 sårats.

Bakgrund till konflikten

Krisen i Kaukasus utlöstes av att två utbrytarregioner – Sydossetien och Abchazien – vill lämna Georgien, som bröt sig ur Sovjetunionen 1991. Båda utbrytarregionerna stöds av Ryssland.

Georgien däremot har hittills haft stöd från USA och andra Västländer – som velat att de georgiska gränserna respekteras och att den demokratiska utvecklingen i landet främjas.

Men – det finns också oerhört starka inofficiella motiv. Georgiens ställning har stor säkerhetspolitisk betydelse för Väst, inte minst när det gäller enerigsäkerheten. Georgien är det huvudsakliga transitlandet för olja och gas från de forna sovjetstaterna kring Kaspiska havet, och USA och EU har sedan länge velat få in Georgien inom den västliga intressesfären, till Rysslands förtret. Konflikten som nu blossat upp i området riskerar därför i värsta fall att få globala konsekvenser.

TT

Följ ämnen i artikeln