Ryssland vill medla mellan USA och Nordkorea

Publicerad 2017-12-26

Nordkorea kommer troligtvis att öppna sig för samtal med USA under 2018, bedömer Sydkorea i en rapport.

Samtidigt meddelar Kreml att Ryssland står redo att medla.

Pressen ökar på Nordkorea. I förra veckan antog FN:s säkerhetsråd nya hårdare sanktioner mot landet som ett svar på robotuppskjutningen i slutet av november. De syftar bland annat till att minska exporten av raffinerad olja till Nordkorea med 90 procent och förhindra nordkoreaner att arbeta utomlands.

Nordkoreas utrikesdepartement har liknat de senaste sanktionerna med en krigshandling.

Trots det förutspår nu de sydkoreanska myndigheterna att Nordkorea kommer att öppna sig för samtal under nästa år, skriver sydkoreanska Yonhap.

”Samtidigt som Nordkorea söker ett erkännande som en kärnvapenstat kommer man att undersöka möjligheten att förhandla med USA”, säger Sydkorea i en rapport.

Nordkorea spås även vilja försöka förbättra relationerna med Sydkorea.

Sanktionerna ger effekt

Ett skäl till att Nordkorea väntas vilja förhandla är att effekterna av FN-sanktionerna börjar att ge effekt.

”Nordkorea förväntas maximera ansträngningarna för att uthärda (konsekvenserna av sanktioner) genom att strama åt den sociala kontrollen och mobilisera sitt folk för att förbättra ekonomin”, fortsätter Sydkorea i rapporten, enligt Yonhap.

Data från den kinesiska tullen visar att Kina inte exporterade några oljeprodukter till Nordkorea i november, skriver Reuters, vilket är mer än FN-sanktionerna kräver.

Kina, som är Nordkoreas enda betydande allierade, importerade heller inte järnmalm, kol eller bly från diktaturen.

Utrikesministrarna i telefon

Ryssland kan tänka sig att medla mellan USA och Nordkorea om de båda länderna godkänner det, uppger Kreml i ett uttalande på tisdagen, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

– Det är omöjligt att medla mellan två aktörer om bara den ena sidan vill det, viljan från två krävs. Den konfrontativa retoriken är mellan Pyongyang och Washington, därför är Ryssland redo att visa vägen för att minska spänningarna, säger talespersonen Dmitrij Peskov i en telefonkonferens med journalister.

Nordkoreas kärnvapenprogram diskuterades också i ett telefonsamtal mellan USA och Rysslands utrikesministrar, Rex Tillerson och Sergej Lavrov, på tisdagen.

Enligt ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet betonade Lavrov ännu en gång vikten av att lugna ner situationen och gå vidare till samtal.